Idrija dobila dva nova romana

Objavljeno: 18. 8. 2020 ob 14:29 | Spletno uredništvo

Založba Bogataj je v ponedeljek, 17. avgusta, v idrijski mestni knjižnici pripravila prvo branje novih dveh romanov, ki sta nastala v okviru letošnje pisateljske rezidence. Prireditev bi morala potekati na Finžgarjevem vrtu, a je slabo vreme udeležence pregnalo pod streho Magazina.

rezidenca-18-8-2020-2.JPG

Šesttedenska rezidenca, ki jo je Založba Bogataj organizirala v sklopu projekta Prenove idrijskih rudarskih hiš II (PIRH-II), je letos gostila dve pisateljici. Mateja Perpar je ustvarjala v prvih treh tednih, Natalija Šimunovič pa je v stari rudarski hiši pisala zadnje tri tedne. Obe pisateljici sta včeraj v Idriji predstavili odlomke iz svojih novonastalih del.

Mateja Perpar je v Idriji napisala mladinski roman. Zgodba pripoveduje o družini Jenko, ki se mora zaradi spleta okoliščin iz Ljubljane preseliti v Idrijo, glavni junak Rok pa se vključi med dijake idrijske gimnazije. Njegovo raziskovanje novega okolja ga pripelje v številne zanimive situacije. Pisateljica, po mnenju prvih bralcev, zgodbo gradi suvereno in prepričljivo, med drugim tudi na osnovi lastnih izkušenj, saj je pred desetletji tudi sama gulila gimnazijske klopi v Idriji. Uporaba narečnega govora in znanega idrijskega okolja pa romanu vsekakor predstavljajo dodano vrednost.

Natalija Šimunovič je zbranim na zaključnem dogodku predstavila odlomke iz romana, ki pa je še v nastajanju. Njeni prvotni pisateljski načrti so se ob prihodu v Idrijo porušili. Na novo je začela spoznavati okolje in zgodbe ljudi, ki tu živijo in ustvarjajo. Srečevala se je z dediščino, spoznavala podeželje, iskala zgodbe pri klekljaricah in prisluškovala utripu mesta v vseh urah dneva. Zbranim je ob pomoči bralk predstavila nekaj odlomkov in literarnih skic, ki jih bo v prihodnjih mesecih stkala v roman, ki še nima končnega naslova. Junak njene pripovedi je elektrofizik Lucijan, ki doživlja krizo v svojem življenju. Izgubil je izpit, avto, punco in tudi mesto asistenta na fakulteti. Po enotedenskem pijančevanju in streznitvi se je odločil popolnoma spremeniti svoje življenje. Sprejel je ponudbo za mesto razvijalca aksialnih ventilatorjev v Hidrii. Končno bi rad tudi v svoje življenje vnesel malo logičnega ravnovesja, ki se zdi v fizikalni enačbi tako preprosto …

Ob avtoricah so za interpretacijo besedil poskrbele še članice Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija Maruša Mlakar, Ivana Gantar in Sonika Kovačič pod mentorskim vodstvom režiserke Ane Kržišnik Blažica. Publiko, in še posebej pisateljici, je pozdravil tudi idrijski župan Tomaž Vencelj, ki je obema pisateljicama podaril lični pisali z idrijsko čipko ter jima naročil, da morata prihodnje leto na predstavitvi knjig prve izvode podpisovati prav s tem pisalom.

Za glasbeni del prireditve je poskrbela Natalija Šimunovič, ki je s svojo violino očarala publiko. Po prvem branju odlomkov dveh novih romanov pa so se udeleženci prireditve pogovarjali še dolgo v večer.