Idrija 2020 se levi v zavod ID20

Idrija, 18. novembra 2019

Damijan Bogataj

Člani društva Idrija 2020 so stopili korak naprej in predstavili novo organizacijsko obliko. Kreativne moči bodo poslej usmerjali v delovanje neprofitnega zasebnega zavoda ID20, preko katerega se bodo posvečali marketingu, iskanju novih poslovnih modelov, arhitekturi, iskanju investitorjev in razvoju inovativnih pristopov h kulturni dediščini. V programu delovanja društva Idrija 2020 pa ostaja povezovanje, razvijanje novih znanj in druženje.

id20-6.jpg

Društvo Idrija 2020 je v preteklih letih prejelo štiri ugledne nagrade. Svet Evrope in Evropska komisija sta jim podelila nagrado za zgodbo življenja in ustvarjanja s kulturno dediščino Idrije, Zavod Ypsilon jim je podelil nagrado generacije Y za posebne dosežke, lani so osvojili prvo mesto na natečaju Evropske komisije za socialne inovacije in že leta 2015 prejeli nagrado Pomp forum za posebne dosežke na področju marketinga.

Ekipa sodelavcev: Matevž Šlabnik, Drejc Kokošar, Urban Šlabnik, Iztok Hvala, Peter Lahajnar, Matevž Straus, 

Urša Mihevc in Žan Menart / foto: Damijan Bogataj

Osrednjo točko s pisarno in prireditvenim prostorom bosta imela društvo in zavod v strojnici Inzaghi, kjer je nekoč deloval TIC, po njegovi selitvi na Mestni trg pa je prostor sameval. Petkov večerni sprejem s predstavitvijo novega modela je bil zelo dobro obiskan. Udeležili so se ga številni predstavniki javnega življenja, kulturni ustvarjalci, pol občinske uprave in seveda člani društva ter podporniki. Zbrane je nagovoril vodja projekta Matevž Straus. Sprehodil se je skozi osem let delovanja društva, zbrane spomnil na najpomembnejše mejnike in usmeril pogled v prihodnost.

Neprofitni zasebni zavod bo na podlagi dediščine deloval na treh stebrih. Ukvarjali se bodo z marketingom, podjetništvom in arhitekturo. Kupcem njihovih storitev ponujajo mentorstvo, raziskave trga, testiranje poslovnih idej in mreženje iniciativ in organizacij, ki jim je skupno razumevanje potencialov kulturne dediščine. Na področju marketinga se bodo posvečali oblikovanju blagovnih znamk, oglaševanju na družabnih omrežjih, oblikovanju izdelkov in organizaciji dogodkov, od kulinaričnih doživetij do rock festivalov.

V sklop projektov, ki jih povezujeta dediščina in arhitektura, napovedujejo vračanje življenja starim hišam, oblikovanje notranjih prostorov, razlikovanje in proučevanje dediščine v povezavi s trajnostnim modelom bivanja in svetovanje.

78329738_2863689277008906_44586120353782

In mi vztrajamo dalje. Ker verjamemo, da lahko skupaj dosežemo več. Ker vidimo nove izzive, ker verjamemo, da lahko dediščino popeljemo korak dlje.

Matevž Straus,

vodja ekipe Idrija 2020

Osrednjo točko s pisarno in prireditvenim prostorom bosta imela društvo in zavod v strojnici Inzaghi

/ foto: Marko Čuk

Pod pokrov novega zavoda se umeščajo tudi projekti z jasno podjetniško zasnovo. Med te prištevajo Alquemy, ročno izdelan luksuzni nakit iz idrijske čipke, ki je del HeritageLab inkubacijskega programa. Razvijali bodo tudi program Frudl špancir, inovativen program okušanja kulinarične dediščine, ter oživljali stare rudarske hiše, ki naj bi spet služile osnovnemu namenu bivanja in ustvarjanja.

id20-3.jpg

Društvo Idrija 2020 je v preteklih letih prejelo štiri ugledne nagrade. Svet Evrope in Evropska komisija sta jim podelila nagrado za zgodbo življenja in ustvarjanja s kulturno dediščino Idrije, Zavod Ypsilon jim je podelil nagrado generacije Y za posebne dosežke, lani so osvojili prvo mesto na natečaju Evropske komisije za socialne inovacije in že leta 2015 prejeli nagrado Pomp forum za posebne dosežke na področju marketinga.

id20-7.jpg

Ko je idrijski knap po nekaj urah težkega dela le prišel do klopi za malico, je vedel, kaj ga pričakuje v malhi. Kos kruha in skrbno zaprta steklenička napitka za moč. Ko jo je odprl, je prijetno zadišala in ga spomnila na ptičje žvrgolenje in gospo, ki nekje na površju suka nitke življenja. Zoc, ječmenovo poživilo z dodano cikorjo, je s svojimi naravnimi lastnostmi dajal neizmerno moč idrijskim rudarjem, da so lahko premagali temoto živosrebrnega podzemlja.

»In mi vztrajamo dalje. Ker verjamemo, da lahko skupaj dosežemo več. Ker vidimo nove izzive, ker verjamemo, da lahko dediščino popeljemo korak dlje,« je na odprtju prostorov v strojnici Inzaghi povedal Matevž Straus.

id20-5.jpg
id20-1.jpg

Predstavil je tudi ekipo sodelavcev. Iztok Hvala je magister arhitekture in urbanega planiranja, trenutno deluje v Londonu, Urban Šlabnik je turistični delavec, specialist za dediščino v povezavi z naravo, Drejc Kokošar je učitelj in prevajalec iz češkega in ruskega jezika ter ljubitelj zgodovine in glasbe, Žan Menart je podjetnik in direktor tehnološkega start-upa iz Idrije, Peter Lahajnar je spletni razvijalec, oblikovalec in organizator javnih dogodkov ter Matevž Šlabnik, ki je zgodovinar in dediščinski navdušenec. Tej povsem moški ekipi pa se s prvim januarjem pridružuje še Urša Mihevc, kulturologinja in glasbenica, ki bo kot zaposlena sodelavka skrbela za koordinacijo nekaterih projektov društva.