GOSPODARSTVO

Išče se inženirka leta 2021

Objavljeno: petek, 10. 9. 2021 ob 11:26 | Spletno uredništvo

Začelo se je zbiranje prijav za naziv Inženirka leta 2021, s katerim organizatorji že četrto leto zapored iščejo deset inženirk iz slovenskih podjetij, organizacij in ostalih združenj. Razpis je odprt do 24. septembra, priznanje Inženirka leta 2021 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku 5. januarja prihodnje leto.

inzenirka-leta-10-9-2021.jpg

Tako kot prejšnja leta lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja svojo kandidatko za Inženirko leta 2021 predlagajo do 24. septembra. Kot so sporočili organizatorji, bo komisija med prijavljenimi kandidatkami izbrala deset finalistk, ki jih bodo predstavili 11. novembra. Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk. V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. V treh letih so bile na izbor prijavljene že 103 inženirke.

Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote, so še sporočili iz podjetja Mediade.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter sodelujočimi partnerji

spela-bolka-10-9-2021.JPG

Lansko leto je bila med desetimi nominirankami tudi Špela Bolka, vodja skupine za razvoj naprednih tehnologij v Hidrii

Lansko leto je med rekordnimi 53 prijavami komisija najprej izbrala deset nominirank. V ta krog izbranih se je uvrstila tudi Špela Bolka, vodja skupine za razvoj naprednih tehnologij v Hidrii. Naziv za leto 2020 pa je osvojila Jasna Hengović, inženirka matematike in razvijalka programske opreme v Cosylabu. Delo z računalniki in naravoslovje sta jo veselila že v osnovnošolskih klopeh.

Že takrat je premagovala predsodke, da je za dekleta prostor le v računalniškem krožku, medtem ko so zahtevnejše vsebine rezervirane za fante. V prvem letu projekta pa je bila med nominirankami Andra Dodič iz podjetja Kolektor, kjer je bila takrat direktorica tehnologije v poslovni enoti elektronika in pogoni.

Izbor poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter sodelujočimi partnerji. Zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer so Inženirko leta lani razglasili preko spleta.