Hitro je lahko prehitro

Objavljeno: četrtek, 22. 4. 2021 ob 12:01 | Damijan Bogataj

Od ponedeljka, 19. aprila, do nedelje, 25. aprila, poteka nacionalna preventivna akcija Hitrost, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, Policija pa tudi letos v njej sodeluje. Policisti PU Nova Gorica v času akcije, tako kot drugod po vsej Sloveniji, izvajajo poostrene nadzore in tako preverjajo hitrost vozil v cestnem prometu. 

Kot so zapisali v sporočilu za javnost na novogoriški upravi Policije, je namen tovrstnih aktivnosti umirjanje hitrosti na naših cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Akcija je evropsko usklajena in jo koordinira Evropsko združenje prometnih policij Roadpol.

Nadzor nad prehitrimi vozniki je Policija v sredo, 21. aprila, še okrepila, saj je v več državah Evropske unije potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu je tudi letos priključila tudi slovenska Policija. Maraton nadzora hitrosti so tako včeraj izvedli že sedmo leto zapored in je trajal od 6. do 18. ure.

35

kršiteljem so policisti napisali plačilni nalog za plačilo kazni

14

voznikom so policisti izrekli le ustno opozorilo

policija-22-4-2021-2.jpg

V tem poostrenem nadzoru so policisti PU Nova Gorica ugotovili 49 prekoračitev hitrosti. Velika večina kršitev (28) je bila ugotovljenih v naseljih, 20 kršitev je bilo ugotovljenih izven naselja, ena kršitev pa je bila ugotovljena na hitri cesti H4 Razdrto-Vrtojba.

35 kršiteljem so napisali plačilni nalog za plačilo kazni, 14 voznikom pa so izrekli le ustno opozorilo. V tem nadzoru so bile ugotovljene tudi druge kršitve prometne zakonodaje in sicer je bilo enemu vozniku zaradi vožnje brez vozniškega dovoljenja zaseženo vozilo, trije vozniki so bili opozorjeni zaradi neuporabe zasenčenih luči podnevi, enega voznika pa so kaznovali, ker ni bil pripet z varnostnim pasom. Štiri kazni so napisali motoristom zaradi neuporabe varnostne čelade, dva plačilna naloga pa sta bila izdana zaradi uporabe naprav, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavo.

Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan poostrenega nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Podobno je bilo tudi včeraj. Prekoračitev hitrosti namreč predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč. S takšnimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da neprilagojena hitrost predstavlja veliko grožnjo za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti, hitrost vožnje pa vselej prilagoditi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim. Pogosto pa je prekoračitev hitrosti povezana tudi z nekaterimi drugimi dejavniki, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti.

»Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v Policiji znova opozarjamo – vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti. Počasneje je varneje!« so še zapisali na Policiji v sporočilu za javnost.

Po zadnji statističnih podatkih se je na območju Policijske uprave Nova Gorica v letu 2020 zgodilo 787 prometnih nesreč (942 v letu 2019). V teh prometnih nesrečah so lani umrle tri osebe (13 v letu 2019), 39 je bilo hudo in 220 lahko telesno poškodovanih (57 in 297 v letu 2019). Zaradi neprilagojene hitrosti, kot primarnega vzroka prometnih nesreč, se je lani na območju PU Nova Gorica zgodilo 164 prometnih nesreč (205 v letu 2019).