Hidria z Audijem, Lamborghinijem in Porschejem

Objavljeno: 30. 7. 2020 ob 11:31 | Spletno uredništvo

Hidria, ki v Sloveniji in tujini zaposluje okoli 2.000 ljudi, bo v prihodnjih petih letih Audiju, Lamborghiniju in Porscheju zagotavljala ključne dele prestižnih dizelskih in bencinskih motorjev za njihova premijska in superšportna vozila. Kot so sporočili iz Hidrie, je vrednost novega posla 15 milijonov evrov. 

»Dolgoletne izkušnje, kompetentnost, znanje in inovativnost Hidriinih zaposlenih so znova prepričali največje igralce v svetovnem avtomobilskem poslu. Tokrat so vrhunske rešitve Hidrie izbrali prestižni proizvajalci Audi, Lamborghini in Porsche. V svoja vozila bodo vgrajevali v Hidrii razvite ključne aluminijaste dele bencinskih in dizelskih agregatov, zaradi česar bodo ti avtomobili lažji in učinkovitejši, z boljšimi izkoristki v vožnji, boljšimi pospeški in nižjimi emisijami,« so zapisali v sporočilu za javnost v Hidrii.

Audi bo tako Hidriine aluminijaste komponente novega trilitrskega V6 TDi pogonskega motorja vgrajeval v osrednji agregat svojih najbolj poznanih modelov A4, A5, A6, S6, S7, Q5, Q7 in Q8. Hidriini ključni deli motorjev bodo vgrajeni tudi v 1.8-litrske in 2.0-litrske bencinske različice Audijevih štirivaljnih pogonskih agregatov z oznakama TSI in TFSI ter v Porschejev novi osemvaljni bencinski motor.

S tem se je Hidria še dodatno utrdila in pozicionirala med ključne globalne dobavitelje vrhunskih delov pogonskih agregatov in si odprla vrata za številne nove, tudi prestižne projekte. Eden takšnih je sodelovanje z Audijem in Lamborghinijem na področju razvoja pogonskega agregata za njuna superšportnika Audi R8 in Lamborghini Huracan. Tudi njima bo Hidria zagotavljala ključne aluminijaste dele pogonskega agregata, ki obema voziloma omogoča, da od 0 do 100 km/h pospešita v manj kot 3.5 sekunde in dosežeta končno hitrost 320 km/h.

Tovrstna razvojna sodelovanja so pomembna odskočna deska tudi za pilotske projekte predrazvoja in razvoja pogonskih agregatov in vozil prihodnosti, ki bodo luč sveta ugledali šele čez pet let in kasneje. Prav tako pa Hidrii omogočajo kreiranje novega znanja za masovne, velikoserijske posle.