Hidria predstavila novosti pri štancanju lamel

Jesenice, 26. novembra 2019

uredništvo

Včeraj dopoldne so vodilni predstavniki podjetja Hidria na Jesenicah predstavili tehnične novosti in napovedali obsežno poslovno sodelovanje podjetja z uglednimi kupci. Hidria je razvila tehnologijo za proizvodnjo statorjev in rotorjev za pogonske elektromotorje v novih hibridnih in električnih vozilih. Ti motorji bodo postali cenovno dostopnejši, imeli pa bodo tudi boljši izkoristek, nižjo porabo oziroma daljši domet, porabili bodo manj energije in povzročali manj škodljivih emisij, so na predstavitvi novosti na Jesenicah povedali vodilni v skupini Hidria.

hidria-2-26-11-019.jpg
a1-22-11-2019.gif

Povečevalo se bo tudi število zaposlenih. Že na podlagi sklenjenih poslov se bo število zaposlenih v skupini, kjer jih je sedaj 2.400, povečalo za 150, zlasti za strokovnjake tehničnih smeri.

Iztok Seljak je poudaril, da iskanje inovativnih rešitev za prehod na nizkoogljično družbo za Hidrio predstavlja velike priložnosti / foto: Robert Zabukovec

Direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak je poudaril, da iskanje inovativnih rešitev za prehod na nizkoogljično družbo za Hidrio predstavlja velike priložnosti. Evropska avtomobilska industrija namreč gradi približno polovico svojih zmogljivosti, to je osem milijonov avtomobilov, na hibridnih in električnih osnovah že za leto 2025. Cilj Hidrie pri tem pa je, da zavzame 10- do 20-odstotni tržni delež. Prednosti Hidriine nove tehnologije sta prepoznala BMW in Daimler, ki bosta Hidriine statorje in rotorje pogonskih elektromotorjev, proizvedene po metodi Hidria Bond, začela v svoja nova hibridna in električna vozila vgrajevati v letu 2021. Iztok Seljak pa pričakuje, da bo Hidria ob teh 300 milijonov evrov vrednih poslih, s katerimi se bo približala od 8- do 10-odstotnemu deležu, na podlagi nove tehnologije sklenila še dodatne posle.

Za dosego tega cilja bo Hidria potrebovala tudi nove proizvodne zmogljivosti, saj bo z že pridobljenimi posli na robu zmogljivosti. Trenutno lamele štancajo v Spodnji Idriji in na Jesenicah, v Nemčiji, na Madžarskem in skupaj z ameriškim partnerjem tudi v ZDA. Poleg tega v Hidrii proučujejo širjenje poslovnih aktivnosti na Kitajsko oziroma v Azijo. Iztok Seljak računa, da bodo konec leta 2022 potrebovali od 10.000 do 15.000 kvadratnih metov novih proizvodnih zmogljivosti, najverjetneje v Spodnji Idriji ali na Jesenicah, kjer bodo proizvodnjo razširili.

hidria-4-26-11-019.jpg

Tako se bo povečevalo tudi število zaposlenih. Že na podlagi sklenjenih poslov se bo število zaposlenih v skupini, kjer jih je sedaj 2.400, povečalo za 150, in sicer zlasti za strokovnjake tehničnih smeri. Direktor Gašper Svetlik je povedal, da približno deset milijonov evrov letno namenijo za razvoj in približno 20 milijonov evrov za naložbe. V naslednjih nekaj letih bo tako Hidria v razvoj vložila nadaljnjih 50 milijonov evrov in več kot 100 milijonov evrov v nove proizvodne zmogljivosti. S tem bo krepila svoj položaj in ustvarjala nova delovna mesta in dvigala dodano vrednost obstoječim.

foto: Robert Zabukovec

Proces in tehnologijo spajanja lamel v statorske in rotorske pakete, poimenovan Hidria Bond, je Hidria razvila v sodelovanju s strokovnjaki Kemijskega Inštituta v Ljubljani in podjetja Jutronic. Kot je dejala razvojna inženirka in vodja projekta Hidria Bond Špela Bolka, je inovacija v celoti plod slovenskega znanja. Posebnost nove tehnologije je v novem postopku, ki Hidrii omogoča, da lamele že v teku izdelave statorja in rotorja nemehansko učinkovito spaja v samem štancnem orodju pri zelo visokih hitrostih štancanja. 

Špela Bolka / foto: Robert Zabukovec

S tem Hidria vzpostavlja bistveno prednost pred konkurenco in kupcem omogoča naprednejšo in cenovno dostopnejšo rešitev za dizajniranje in izdelavo pogonskih elektromotorjev.

hidria-3-26-11-019.jpg

Gašper Svetlik / foto: Robert Zabukovec

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki si je ogledal novosti v Hidrii na Jesenicah, je poudaril, da je projekt pomemben tako zaradi tehnološkega preboja kot zaradi povezovanja znanosti z gospodarstvom, zlasti pa zaradi tega, ker bomo vsi skupaj imeli bolj učinkovite avtomobile, ki bodo porabili manj energije in bodo na ta način prispevali k ohranjanju okolja in še vedno tudi k naši mobilnosti.

hidria-6-26-11-019.jpg
hidria-26-11-019.jpg