HeritageHack o izzivih podeželja

Objavljeno: sreda, 28. 4. 2021 ob 13:49 | Spletno uredništvo

V Idrijo se po lanski odmevni premierni izvedbi letos vrača Heritagehack – hackathon s področja kulturne dediščine. Na tridnevnem dogodku, ki so ga organizatorji naslovili »Periferija vabi!« bodo v ospredje postavili izzive podeželja in manjših slovenskih mest, zaznamovanih z industrijsko dediščino. Letos bo HeritageHack potekal v digitalni obliki od petka do nedelje, od 7. do 9. maja.

foto: FlyUpToTheSky Photography

V Zavodu ID20 in Društvu Idrija 2020 ob tem poudarjajo, da se v Evropi krepi zanimanje za dediščino in oživljanje le-te. Kot je povedal Drejc Kokošar v TV studiu Idrijskih novic, si organizatorji od projekta veliko obetajo. Poznavalci ob tem ugotavljajo, da se podeželje, ki po uradni statistiki zajema tudi številna manjša slovenska mesta kot so Idrija, Trbovlje, Kočevje, Ravne na Koroškem, …, sooča s staranjem prebivalstva in odseljevanjem mladih. Nekatere vasi so tako v zadnjih desetletjih doživele več kot polovično zmanjšanje prebivalstva, v nekaterih pa ni več nobenega prebivalca. Poleg tega pa se z enako težavo soočajo tudi številna nekdanja industrijska središča – Idrija, Velenje, Jesenice, …, ki postopoma izgubljajo ekonomsko moč. To je vse bolj pereča težava, ki predstavlja veliko breme za številne lokalne oblasti.

Na tridnevnem dogodku, ki so ga organizatorji naslovili »Periferija vabi!« bodo v ospredje postavili izzive podeželja in manjših slovenskih mest, zaznamovanih z industrijsko dediščino. Letos bo HeritageHack potekal v digitalni obliki od petka do nedelje, od 7. do 9. maja.

Ob letošnjem dnevu Evrope bodo iskali ideje, ki bodo najbolje prepletale smernice Novega evropskega Bauhausa, ki je novo ogrodje za prihodnost Evrope. Gradilo bo na povezovanju različnih sektorjev – tehnologije in znanosti na eni strani ter umetnosti in kulture na drugi.

V okviru letošnjega HeritageHacka organizatorji iz Zavoda ID20 združujejo dva projekta, ki obravnavata izseljevanje mladih s »periferije«. Projekt YOUIND, v okviru katerega sodelujejo kot partner Občine Idrija, naslavlja problem izseljevanja mladih iz perifernih industrijskih mest in regij z vidika industrijske kulture, Erasmus+ projekt Under the Loupe: Rural Youth Work pa išče nove ideje za mladinsko podeželsko delo. Pri organizaciji dogodka pa se povezujejo tudi z Zvezo slovenske podeželske mladine.

VIDEO POSNETEK

drejc-kokosar-28-4-2021-3.jpg

Več in podrobneje o projektih, ki jih bodo v Zavodu ID20 izpeljali to pomlad, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. O številnih zanimivih in za skupnost koristnih projektih je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem spregovoril Drejc Kokošar.

AUDIO POSNETEK

Drejc Kokošarpredstavnik ID20 in Idrija 2020
00:00 / 15:57