Grof Inzaghi navdihuje nove generacije

Idrija, 13. novembra 2019

Damijan Bogataj

Ko je peščica mladincev leta 2013 ustanovila društvo Idrija 2020, se je zdela ta letnica zelo daleč. Danes ugotavljajo, da jih od prestopa iz leta 2019 v 2020 loči še dober mesec in pol.

idrija2020-1-4.jpeg

Ta petek zvečer bodo v strojnici jaška Inzaghi odprli novo poglavje skupne knjige, pojasnili, kaj se zgodi, ko za društvo Idrija 2020 nastopi pravo koledarsko leto 2020, predstavili načrte ter razširjeno ekipo, razkazali eno bolj neobičajnih pisarn v mestu, razkrili največjega idrijskega vplivneža, meščane povabili k novim skupnim zgodbam in postregli s kreativnimi prigrizki in osvežilnimi pijačami.

»Vse od ustanovitve društva Idrija 2020 nas sprašujejo, kaj se zgodi leta 2020. Se bomo samoukinili? Podaljšali do 2030? Ohranili ime, kot spomin na preteklost? Zdaj vam lahko izdamo odgovor. Dediščino popeljemo korak dlje,« so zapisali člani društva v vabilu na prav poseben dogodek.

Ta petek zvečer se bodo uradno preselili v izpraznjeno strojnico jaška Insaghi, ki stoji med Modro dvorano in poštnim poslopjem v Idriji. Nekdaj je za varno spuščanje tovorov po rudniškem jašku v podzemlje skrbel »mašinist«, spoštovan in cenjen rudniški nameščenec. Od petka naprej bodo v istem polindustrijskem in povsem knapovskem okolju za spuščanje prodornih in prebojnih idej za prihodnost Idrije in Idrijčanov skrbeli »mašinisti« nove generacije. Člani društva Idrija 2020 so premladi, da bi se kdaj spustili do 13. obzorja in da bi prehodili jamo podolgem in počez. So pa ravno prav stari, da razumejo dediščino te jame in mesta nad njim. Zaradi mladosti in obilice znanja se ne ustrašijo idej, ki se na prvi pogled zdijo drzne in neuresničljive. Njihovo moč so spoznali v Evropi in ta jim je namenila že dve prestižni nagradi. Varovanje in novo osmišljanje dediščine postaja osrednja nit njihovega delovanja.

idrija2020-1.jpg
idrija2020-1-31.jpg

V letu 2020, ki so ga na simbolni ravni osmislili kot leto preloma, stopajo njihovi projekti v novo ero. »Društvo Idrija 2020 je bilo ustanovljeno leta 2013 z namenom razvoja mladinskega sektorja in politik v sferah, ki mnogokrat presegajo okvire mladinskih organizacij – strateškega razvoja lokalnih skupnosti, razvoja podjetništva, oživljanja dediščine in promocije novih ustvarjalnih rešitev, ki bi pripomogle k razvoju v mladim prijazno občino,« so še zapisali v društvu.

Ta petek zvečer bodo v strojnici jaška Inzaghi odprli novo poglavje skupne knjige, pojasnili, kaj se zgodi, ko za društvo Idrija 2020 nastopi pravo koledarsko leto 2020, predstavili načrte ter razširjeno ekipo, razkazali eno bolj neobičajnih pisarn v mestu, razkrili največjega idrijskega vplivneža, meščane povabili k novim skupnim zgodbam in postregli s kreativnimi prigrizki in osvežilnimi pijačami.

Vse pa v senci grofa Johana von Inzaghija, ki je idrijski rudnik upravljal v letih od 1764 do 1791. Še danes se po njem imenuje Inzaghijev jašek, ki so ga začeli izkopavati prav v prvem letu njegovega vodenja rudnika. Imel je najvišje strokovne in častne naslove takratne dobe in je deloval prav v času, ko se je v Ljubljano iz Trsta preselil znameniti Žiga Zois. Ta pa je v svojo zbirko mineralov in rud uvrstil tudi kos jeklenke, cinabaritne rude iz Idrije, na katero je vgraviran motiv iz Idrije. Ta je silno podoben podobi na znameniti ročni sončni uri, ki je bila izpričano delo Jožefa Mraka. O njem je Založba Bogataj že pred leti izdala bogato monografijo izpod peresa uglednega zgodovinarja Janeza Kavčiča. Se je torej grof Inzaghi v letih, ko sta v Idriji delovala znamenita naravoslovca Scopoli in Hacquet, preko Jožefa Mraka spoznal tudi z Žigo Zoisom v Ljubljani, je vprašanje za novi rod raziskovalcev idrijske zgodovine. To mesto je bilo v preteklosti neposredno vpeto v evropske in svetovne tokove. V njem so delovali vrhunski znanstveniki in razumniki. Nekaj njihovega duha se je ohranilo. Tega želijo člani društva Idrija 2020 ujeti in ga obogatiti kot popotnico mestu in meščanom za življenje v tej kotlini tudi po letu 2020.

idrija2020-1-2.jpg
Quotation-Marks.jpg

Vse od ustanovitve društva Idrija 2020 nas sprašujejo, kaj se zgodi leta 2020. Se bomo samoukinili? Podaljšali do 2030? Ohranili ime, kot spomin na preteklost? Zdaj vam lahko izdamo odgovor. Dediščino popeljemo korak dlje.

Društvo Idrija 2020

11206882_962731390438047_404107051302265