KULTURA

Gregor Čušin prihaja v Črni Vrh

Objavljeno: petek, 29. 10. 2021 ob 12:56 | Spletno uredništvo

Gregor Čušin je znani radijski govorec, igralec v gledališču in na filmu ter televiziji, pa tudi publicist. Prihajajoči konec tedna bo v Črnem Vrhu nad Idrijo odigral dramsko uprizoritev in predstavil svojo novo knjigo z naslovom Evangelij po Čušinu.

konzorcij5-10-21-3.jpg

Evangelij po Čušinu je bila in je še vedno gledališka predstava oziroma uspešna monodrama. Kot sam pravi je nastajala vse njegovo življenje. Bolj stvarno pa se je začela oblikovati v avtu med vožnjami v službo in nazaj, razpeta med teatrom v Ljubljani in domom na Koroški Beli. Po štirinajstih letih in tristo šest ponovitvah je predstava postala knjiga, pripoved pa zapisana črka.

Tako kot evangelisti pred 2.000 leti se je sedaj tudi Gregor Čušin znašel pred nalogo, kako odrsko govorico preliti v prozni zapis. »Mislim, ali vsaj upam, da vsebina ’mojega’ evangelija ni sporna, čeprav bo pozorni, pobožni in poučeni bralec mestoma v njem odkril nastavek kake ’herezije’, ki je tja podtaknjen namenoma, saj gre vendarle za apokrifni zapis, ki se je navdihoval tudi pri originalnih apokrifih. Gre za človeški, osebni zapis o Jezusu, kot ga v življenju doživljam. In ker je najin pogovor včasih resen, včasih pa ne, ker mu včasih kaj očitam, včasih pa se dam podučiti, ker ga včasih ne razumem, včasih pa mislim, da vem več od njega, je taka tudi moja ’vesela novica’,« je ob izidu knjige zapisal Gregor Čušin.

gregor-cusin-5-10-21.jpg
navednice-modre_edited.png

Mislim, ali vsaj upam, da vsebina ’mojega’ evangelija ni sporna, čeprav bo pozorni, pobožni in poučeni bralec mestoma v njem odkril nastavek kake ’herezije’, ki je tja podtaknjen namenoma, saj gre vendarle za apokrifni zapis, ki se je navdihoval tudi pri originalnih apokrifih.

cusin kv.jpg

Predstavitev knjige in dramska uprizoritev gledališke predstave

ČRNI VRH 

kulturna dvorana

nedelja, 31. oktobra, ob 18. uri

Knjiga, ki je pred tedni izšla pri Založbi Bogataj, je med bralci po vsej Sloveniji naletela na veliko zanimanje. Posebnost te knjige so tudi izvirne ilustracije, ki so delo Luke Modica, brata kapucina z Blok. Da bo slikar, je vedel že od svojega četrtega leta. Po osnovni šoli se je vpisal na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in se od tam podal v Benetke na študij slikarstva.Po končani likovni akademiji se je vpisal še na Teološko fakulteto v Ljubljani in vstopil k bratom kapucinom, in leta 2017 je bil posvečen v duhovnika. Trenutno biva v kapucinskem samostanu v Ljubljani. V zadnjih letih se vrača k slikanju in umetniškemu ustvarjanju.

Na prireditvi v Črnem Vrhu nad Idrijo bodo na povabilo domačih kulturnikov združili predstavitev knjige in gledališko predstavo. Ljubiteljem kulture se obeta zanimivo, šaljivo in tudi poglobljeno srečanje z Gregorjem Čušinom, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Srečanje z Gregorjem Čušinom se bo v Črnem Vrhu pričelo v nedeljo ob 18. uri v tamkajšnji kulturni dvorani.

Recenzent knjige je Gabriel Kavčič, duhovnik Koprske škofije in sedaj doktorski študent moralne teologije v Rimu. V uvodu h knjigi je med drugim zapisal: »Avtor prižene človeškost Jezusa iz Nazareta do skrajnosti. Zato, da razumemo, da je zraven tudi kaj, oziroma zelo veliko Božjega, je treba pogledati globlje. Če tega ne stori, lahko nepazljivi bralec knjigo razume kot kupček slabih vicev in zabavljanja čez zelo svete reči. Zagotavljam vam, da gre v tej knjigi za precej globlje reči. Prva realnost je šaljiva, celo groteskna, a vedno vrhunska izbira besed in mojstrsko igranje s človeško domišljijo. Globlji uvid pa je čisto nekaj drugega.«

evangelij3d-5-10-21.jpg

Knjigo lahko naročite v spletni trgovini Založbe Bogataj