STUDIO

Gregor Čušin in njegov evangelij

Objavljeno: četrtek, 7. 10. 2021 ob 13:39 | Spletno uredništvo

Gregor Čušin je gledališki in televizijski pa tudi filmski igralec. Ob tem pa tudi kulumnist v tedniku Družina, reviji Ognjišče in časniku Domovina. Pred dnevi je pri idrijski Založbi Bogataj izšla njegova knjiga Evangelij po Čušinu, ki je med bralci naletela na zelo dober sprejem.

gregor-cusin-6-10-2021-7.jpg
gregor-cusin-6-10-2021-6.jpg

Knjigo Evangelij po Čušinu bi lahko razumeli tudi kot logično nadaljevanje gledališke predstave z enakim naslovom. Več kot 300-krat je Gregor Čušin z uprizoritvijo te monodrame nastopil v različnih krajih po Sloveniji in tudi izven nje. Z odličnim nastopom je vsakič znova očaral publiko, ki ceni njegov neposreden odnos in njegovo iskreno pripoved.

Tako v monodrami kot tudi v knjigi se avtor postavi v vlogo trinajstega apostola. Jezusa spremlja po njegovih poteh in je priča številnim zgodovinskim dogodkom. Dodana vrednost te zgodbe pa je v tem, da vse dogodke na izviren način približa današnjemu človeku. Zato ne preseneča, da avtor v pripoved vključuje vsemogoče predmete in način življenja sodobnega časa. Tako se poštarji že pred 2.000 leti vozijo s kolesi, deluje telegrafska služba, apostoli pa za premikanje po jezeru uporabljajo gliser.

Po tolmačenju strokovnjakov bi lahko Čušinovo knjigo umestili med številne apokrifne evangelije, ki jih uradna cerkev ne priznava kot izvirna besedila. Kot pravi avtor sam, nikoli ni imel namena pisati nekega dodatnega evangelija ampak le zgodbo o življenju in delu Jezusa Kristusa približati današnjemu človeku v jeziku, ki ga ta razume. Zato v Čušinovem evangeliju apostol Juda za odkupnino, po izdajstvu Jezusa, ne dobi srebrnikov ampak kar bitcoine, apostoli pa si v gostilni naročijo makiato.

Rdeča nit sicer povsem resne pripovedi pa je humor. Gregor Čušin je znan po tem, da tudi še tako resno situacijo zna predstaviti na humorni način. Zato tudi v knjigi ne manjka smešnih situacij, ki se jim bralec od srca nasmeje.

Recenzijo, ki je objavljena na koncu knjige, je napisal duhovnik Gabriel Kavčič, ki je na doktorskem študiju v Rimu. »Evangelij po Čušinu je dragoceno branje,« je zapisal in dodal, da je »ob tem potreben tudi globlji razmislek, da sproščenost v zgodbah ne bi zameglila temeljnega sporočila«. Knjigo so pomembno obogatile ilustracije kapucina Luke Modica, ki ima ob teološki fakulteti še diplomo likovne akademije iz Benetk.

gabriel-kavcic-7-10-2021.jpg
navednice-modre_edited.png

Zagotavljam vam, da gre v tej knjigi za precej globlje reči. Prva realnost je šaljiva, celo groteskna, a vedno vrhunska izbira besed in mojstrsko igranje s človeško domišljijo. Globlji uvid pa je čisto nekaj drugega.

GABRIEL KAVČIČ

recenzent knjige

VIDEO POSNETEK

gregor-cusin-6-10-2021-5.jpg

Avtor in založba bosta v prihodnjih tednih knjigo predstavljala v številnih krajih po Sloveniji.

Več o knjigi in avtorju pa v pogovoru iz TV studia Idrijskih novic. Z Gregorjem Čušinom se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

AUDIO POSNETEK

Gregor Čušinavtor knjige Evangelij po Čušinu
00:00 / 15:57