Žio Pust!!!

Objavljeno: ponedeljek, 24. 2. 2020 ob 11:23 / posodobljeno: ponedeljek, 24. 2. 2020 ob 14:15

Avtor: Damijan Bogataj

Pustna sobota je bila v Idriji spet v znamenju tradicionalnega »Kravnevala«, kot se imenuje pustna povorka idrijskih Graparjev. Tudi letos so se izkazali z odlično pripravljenimi zgodbami in nekaj pravimi malimi tehničnimi čudesi.

grapa---12---24-2-020.jpg
grapa---8---24-2-020.jpg
grapa---6---24-2-020.jpg

Na čelo povorke so se tudi letos postavili člani pihalnega orkestra, ki so namesto svečanih godbeniških oprav oblekli kar pustne kostume. Povorka je točno ob 15. uri krenila izpred Kovačice mimo Bara 3x3 in nekdanjih Nebes na glavno mestno promenado in mimo stare šole ter Mestne hiše na osrednje prizorišče pod šotor na Mestnem trgu.

Dolga leta sta si vodenje prireditve delila Tomaž Vencelj in David Velikanje, ki pa je po Tomaževi selitvi v Mestno hišo ostal skoraj sam. Skoraj zato, ker se je letos župan vrnil v povorko v spremstvu dveh mini stricev iz ozadja. Program je povezoval David Velikanje v opravi rimskega Patricija in z nazivom Gaj Julij Cezar Avgust Germanik. In ker je svet poln slabih novic, so program na Mestnem trgu začeli optimistično. »Začnemo z dobrimi novicami. V idrijskem turizmu je vse več zaposlenih: na zavodu za turizem jih je že deset! Pa še nove razpise imajo,« je povedal moderator in dodal, da se z Idrijskimi noricami ne gre šaliti. Tak naslov je lani imela posebna priloga Idrijskih novic in po izdaji te je prave norice dobil še župan Tomaž. Vsakemu, ki te bolezni še ni prebolel, je David Velikanje ponudil enkratno priložnost, da prave norice dobi kar od župana Tomaža. Brezplačno!

Dejstvu, da je Občina Idrija po letu 2012 letos spet dobila Zlati kamen in to kljub temu, da celih pet let ni plačevala članarine v omenjenem društvu, ne gre oporekati. Očitno se po tem zgledujejo tudi Cerkljani, ki nikakor nočejo povišati članarine v Društvu Komunala. »Se nisma pr tabornikih, tu je občina!« je še dodal Gaj Julij Cezar Avgust Germanik.

grapa---7---24-2-020.jpg

Čast prvega med pevci na pustnem odru je seveda pripadla županu Tomažu, ki se je pojavil v spremstvu dveh mini stricev iz ozadja. Povedal je, da na občini razmišljajo o obdavčitvi »šnopcomatov«, saj bi to prineslo kar nekaj cekinov v prazno občinsko blagajno. Podatka, da v Idriji že zbirajo stave o tem, kdo bo v tem koledarskem letu bolj shujšal, »ta debela skala - al župan«, pa ni hotel komentirati.

Med najizvirnejše in najbolj dodelane točke je vsekakor sodila zgodba o ljudeh brez obraza. Facebook v Idriji ni nekaj novega. Poznamo ga že stoletja, le da je imel drugačno ime in je bil najpogosteje povezan z bulami. Vendar z veliko razliko. Ko so klekljarice opravljale po dolgem in počez, je vsaka imela svoj obraz, pri novodobni obrazni knjigi pa je vse čisto »brezobrazno«.

Za pripravo točke Dinohodka se je posebej potrudil Miran Barakarjev s prijatelji. Navdih za zgodbo so ustvarjalci dobili ob nedavni uvedbi Sopotnikov. Ker Furman ni bil sprejet med voznike v Sopotniku, zaradi prepovedi interakcij med vozniki in potniki, se je odločil za samostojno pot. Ustvaril je samohodno napravo z imenom »Dino«, ki spada v kategorijo vozil s hitrostjo do 4 km/h. Pa še vozniškega izpita ni potrebno imeti, saj naprava ne vozi ampak hodi. Dobesedno.

Le kaj si bodo mislili arheologi, ki bodo po 500 letih našli ostanke Barakarjeve naprave?

Vsako leto pred Pustom v Grapi poleg vseh drugih bolezni razsaja tudi prav poseben virus. Simptomi, ki spremljajo to bolezen, so dobra volja, veselje in zabava. In to Graparji delijo s someščani vsako leto na pustno soboto in torek.

Kulturno pustno društvo Grapa je letos izdelalo tudi turistični voz za ogled mesta in znamenitosti. Lokomotivo je posodil rudnik in ogromno turistov je že rezerviralo karte. Turistični voz bo vozil vse povprek in potniki ga bodo lahko uporabljali brezplačno po sistemu »skač gar - skač dal«.

Graparji so predstavili tudi izsledke iskanja novega certifikata blagovne znamke. To označbo bo poslej lahko nosil zob gospe Marije, znane kot Mici Mikševe. Da je zob res last omenjene gospe, so potrdili v laboratoriju, saj je bil bojda bogato obložen z vinskim kamnom. Na seznamu bodo poslej tudi knapovske nogavice oziroma »šufece«, ki so oplemenitene z vonjem utrujenega stopala

blagovne znamke NISSEM BOSS. Za piko na i pa so na seznam uvrstili še ciglabarit. Gre za cenovno ugoden avtohtoni gradbeni material, ki je primeren za zidavo objektov, kamor se lahko vselijo le zdrave mlade osebe.

grapa---10---24-2-020.jpg
grapa---9---24-2-020.jpg
grapa---11---24-2-020.jpg
grapa---16---24-2-020.jpg
grapa---13---24-2-020.jpg
grapa---5---24-2-020.jpg
grapa---2---24-2-020.jpg
grapa---1---24-2-020.jpg

Graparji so se v letošnjem programu odzvali tudi na težave s helikopterji za prevoz bolnih in poškodovanih do urgence v Ljubljani. Predstavili so samohodni model reševalnega helikopterja, ki bo po novem pristajal kar na Mestnem trgu v Idriji, za kar so že pridobili licenco Uprave za zračni promet RS.

Ob skorajšnji menjavi direktorice na komunali pa se po navedbah Graparjev najbolj veseli upravnik čistilne naprave Ferdo, saj bo dobil povsem nove omare v pisarni na čistilni napravi. Dogajanje v komunali pa budno spremlja Zvezda Daníca, ki je v izčrpnem nastopu pojasnila zapletene razmere na komunalnem področju. Kot novost posebne vrste so Graparji napovedali, da bodo poslej Idrijčani ob položnicah za smeti in vodo dobili še karto za brezplačni ogled ene od nogometnih tekem v Kranju, ki jih je v enem od predalov pisalne mize na komunali ob popisu izgube pozabil dosedanji direktor Beno.

V sklepni točki letošnjega pustnega programa so se Graparji posvetili reševanju letalskih prevoznikov. Ker je Idrija zaradi stalnih gradbišč na Keltiki večino časa bolj ali manj odrezana od kultiviranega sveta, so predlagali nakup letala. V razpisne pogoje so zapisali, da mora letalo imeti bakrene kolektorje, vgrajeni aluminijasti deli morajo biti izdelani v Kanomlji, uporabljena pločevina odštancana v Spodnji Idriji, vsa elektronika pa mora zagotavljali vsaj tako prevodnost, kot je v praksi med Idrijo in Spodnjo Idrijo. Letalo mora imeti tudi zložljiva krila, da bo lažje letelo po naših grapah in da bo lahko parkirano v hangarju pod Smukovim hribom. S tem bodo optimalno izkoristili tudi obstoječe infrastrukturne objekte, kot so parkirna hiša na Sparu in mehanične delavnice avtobusnega prevoznika, v strojnici Inzaghi jaška pa je že sedaj, kot v nadzornem stolpu letališča. Tudi razpis za gradnjo potniškega terminala, hangarjev ter vzletne steze je pripravljen povsem transparentno in nedvoumno. Izbran bo izvajalec, ki bo lahko dokazal, da ni skopal še nobenega dolgocevnega predora in ki dobro pozna vse razmere okoli drugega tira in mostov preko Glinščice, saj bo vzletna steza v zraku izpod Smukovega griča proti topilniškemu dimniku. Izvajalec mora imeti tudi dokazane veščine za rezanje svežega asfalta. »Če pa slučajnu u referencah nima dost visoke škarpe, je bada pršl pa Cerklani pamirt z unm metram iz smučišče,« je še dodal Gaj Julij Cezar Avgust Germanik in s tem sklenil program letošnjega sobotnega pustnega rajanja v Idriji.