Graparji preganjajo virus s humorjem

Objavljeno: sobota, 6. 2. 2021 ob 14:09 - zadnja posodobitev: 9. 2. 2021 ob 9:53 | Spletno uredništvo

Osrednja pustna prireditev v Idriji je že desetletja povezana s Kulturnim pustnim društvom Grapa. Člani tega vsako leto pripravijo kakovosten in odmeven pustni dogodek, ki še dolgo odmeva. Letos se zaradi korona krize selijo na splet.

»Letos bo pustovanje brezstično,« je povedal David Velikanje, ki je ob Miranu Pišlarju na povabilo Erika Logarja spregovoril v oddaji Aktualno v TV studiu Idrijskih novic. Gosta sta obudila spomine na začetke pustnih prireditev v Idriji in zavzetost številnih generacij iz mestnega predela Grapa, da se ob pustovanju izkažejo z izvirnostjo in temeljito pripravljeno predstavo. Prejšnja leta so na pustno soboto po sprevodu po mestnih ulicah na Mestnem trgu pripravili zabavni pustni program. Ta je letos zaradi zdravstvene krize premaknjen na splet. Vsak večer bodo na družabnih omrežjih objavljali posnetke iz prejšnjih pustovanj, nekaj najbolj zanimivih fotografij in posnetkov pa so vključili tudi v predpustno oddajo iz TV studia Idrijskih novic. Kljub temu, da uradnega programa ne bo, pa se utegnejo na pustno soboto popoldne na ulicah Idrije vendarle pojaviti nekateri liki, ki so jih letos pripravili v Grapi. Člani Pustnega društva Grapa pa ob tem povsem resno pozivajo domačine, naj upoštevajo navodila NIJZ in naj se ne združujejo v skupine ter naj nosijo zaščitne maske.

V pogovorni oddaji Aktualno je David Velikanje pojasnil tudi okoliščine nenapovedanih demonstracij pred poslopjem komunale v Idriji. O tem dogodku sta bila v hipu obveščena župan Tomaž Vencelj in direktorica komunale Brigita Šen Kreže, kar po njegovih ugotovitvah priča o tem, da »Udba v Idriji še vedno deluje«. Proteste so spremljali tudi policisti, ki so popisali nekaj udeležencev in kazni jim bodo bojda pripisali kar k »astronomskim« cenam na položnicah za vodo. Vse našteto pa se je res dogajalo pred komunalo v Idriji, vendar je bilo del scenarija, po katerem pripravljajo posebno TV oddajo, ki so jo umestili v dezinfomativni program. Posneta bo v pravem TV studiu Idrijskih novic in na ogled na pustno soboto zvečer na portalih idrija.com, Facebook, YouTube in drugih informacijskih platformah. Nekaj dni pred pustom bo izšla tudi posebna številka časopisa Idrijske norice, v kateri bodo že na naslovnici objavili obsežno poročilo o protestih pred komunalo, manjkal pa ne bo niti oglas za izdelke iz Krekove domače lekarne.

Načrtovan program

Kravnevala 2021

 

Od ponedeljka do petka,

8. do 12. februarja,

vsak dan ob 18:30

Objava kompilacije video posnetkov s preteklih prireditev na spletnih platformah. Povezave do posameznih objav bodo dosegljive na Facebook profilu Pustno Društvo, na Facebook strani Kulturno Pustno Društvo Grapa in na internetni strani društva:

www.kpdg-drustvo.si

 

Petek, 12. februarja

Izid druge številke Idrijskih Noric. Časopis bo dostavljen na naslove prebivalcev občine Idrija.

 

Od sobote do petka, 

13. do 26. februarja

Postavitev Pustno-umetniške instalacije v izložbi bivše slaščičarne/Žlikrofa/Alpine na Mestnem trgu.

 

Pustna sobota, 13. februarja

ob 10. uri: Radijska igra za odrasle na Primorskem valu.

v popoldanskih urah: Predvajanje glasbenih točk s preteklih prireditev prek mestnega ozvočenja.

ob 18. uri: Posebna Pustna TV oddaja studia Idrijskih Noric na spletnih platformah. Povezava do oddaje bo dosegljiva na Facebook profilu Pustno Društvo, na Facebook strani Kulturno Pustno Društvo Grapa, na internetni strani društva www.kpdg-drustvo.si in www.idrija.com.

 

Ponedeljek, 15. februarja

Predvajanje glasbenih točk s preteklih prireditev z mobilne enote pred DSO Vita Črni vrh.

 

Pustni torek, 16. februarja,

v popoldanskih urah

Predvajanje glasbenih točk s preteklih prireditev z mobilne enote. Pred DSO Marof in Idrija ter po mestnih ulicah.

*KPD Grapa si pridržuje pravico do morebitnih sprememb programa.

VIDEO POSNETEK

graparji-6-2-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

David Velikanje in Miran Pišlarpredstavnika KPD Grapa
00:00 / 28:39

PROŠNJA in OPOZORILO!

Kravneval bo izpeljan v skladu z ukrepi in priporočili NIJZ za zajezitev širjenja okužb, zato naprošamo občane, da se pred lokacijami mestnega ozvočenja ne zbirajo in ne zadržujejo. Glasbo lahko poslušate tudi z oken in balkonov.

V primeru zaznave možnosti kršitve, bo mestno ozvočenje na lokaciji utišano!

V izogib temu vas vljudno naprošamo za spoštovanje ukrepov.

Zakaj se je za gostovanje v TV oddaji Aktualno David Velikanje oblekel v kostum trota in kako so pred leti na pustovanju v Idriji skoraj zamenjali pravega Tomaža Pavšiča z njegovim dvojnikom, ki ga je takrat predstavljal Miran Pišlar, pa si poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.