Gospa v Ajdovščini kupila 500 mask

Objavljeno: petek, 27. 3. 2020 ob 7:10

Na Regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko so potrdili, da je ta regija še vedno na prvem mestu z najnižjim številom uradno potrjenih okužb oziroma obolelih za COVID-19 v državi. Na severnem Primorskem je le šest občanov okuženih s tem nevarnim virusom.

Avtor: spletno uredništvo

maske-26-3-2020.jpg

Iz večine občin in tamkajšnjih štabov Civilne zaščite še naprej prihajajo opozorila, da ni dovolj osebne zaščitne opreme. Zato sta razveseljivi dve donaciji zaščitnih mask: občanka Ajdovščine je donirala 500 kirurških mask in 50 KN95 mask, podžupan Občine Kobarid Marko Miklavič pa 200 zaščitnih mask. V Ajdovščini se pripravljajo tudi na zagon lastne proizvodnje mask. Pripadniki Civilne zaščite izvajajo nadzor na mejnih prehodih in kontrolnih točkah na mejni črti med Slovenijo in Italijo, ob tem pa zaznavajo prehode tudi na povsem zaprtih mejnih prehodih, kot je Neblo v Goriških Brdih. Kljub opozorilom in posredovanju policije še vedno prihaja do druženj na bencinskih servisih v Goriških Brdih.

V Novi Gorici je v centralnem vrtcu začela delovati kuhinja za oskrbo starejših občanov in socialno ogroženih ter brezdomcev. Prav pri reševanju problematike slednjih je bilo kar nekaj aktivnosti. Pripravljena sta temelja za dva bivalna kontejnerja za brezdomce in uporabnike prepovedanih drog. V sodelovanju z vodjo zavetišča za brezdomce se ureja odvzem brisa enemu izmed njih, saj kaže domnevne znake obolenja. Ajdovski občinski štab Civilne zaščite intenzivno dela na oblikovanju in organiziranju proizvodnje zaščitnih mask za osebno uporabo. Maske bodo izdelane iz tankega filca - materiala, ki se uporablja za srednji filtrski sloj kirurških mask. K temu projektu so pristopiti tudi podjetniki in podjetja iz ajdovske občine. Prve testne maske bodo narejene danes, potem bo sledilo še testiranje le-teh.

Štab Civilne zaščite Občine Idrija je priskrbel najnujnejšo zaščitno opremo za vse enote gasilskih društev v Gasilski zvezi Idrija.

V več manjših in odročnih krajih na zahodu Slovenije pa se bojijo zapiranja trgovin. Razlog za to je odpiralni čas poslovalnic, sploh tistih, ki delujejo v okviru Mlinotesta, ki je kot veliko podjetje izvzeto iz izjem glede minimalnega obratovanja. Ker so to majhne trgovine, obseg obratovanja presega kadrovske možnosti le-teh in so zdaj v prekršku, če obratujejo po doslej ustaljenem urniku in prilagojeno navadam, predvsem starejših kupcev. Alternativna možnost je, da se takšne prodajalne zaprejo in bodo starejši občani prisiljeni odhajati v večje trgovske centre, s tem pa bodo tudi veliko bolj izpostavljeni okužbam.

Štab Civilne zaščite Občine Idrija je priskrbel najnujnejšo zaščitno opremo, kot so maske, rokavice in razkužila, za vse enote gasilskih društev v Gasilski zvezi Idrija. Maske so zagotovili tudi trem ponudnikom hrane, ki le-to razvažajo na domove.

V Idriji so zagotovili maske tudi trem ponudnikom hrane, ki le-to razvažajo na domove.

Občinski štab Civilne zaščite Občine Kobarid pa je zagotovil zaščitna očala za zdravstveno osebje doma upokojencev v Tolminu, saj morajo, po novem, tudi oni jemati brise v primeru suma na okužbo. V Občini Šempeter - Vrtojba so z najnujnejšo opremo uspeli oskrbeti medobčinske redarje, sprejeli pa so tudi natančna navodila glede razkuževanja prostorov na kamionskem terminalu na Mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba. Pred stavbo zdravstvenega doma v Tolminu bodo postavili nadstrešek, ki bo povezal vse tri kontejnerje in šotor.