Godbeniki se počasi vračajo med poslušalce

Objavljeno: sreda, 24. 3. 2021 ob 11:51 - zadnja posodobitev: 25. 3. 2021 ob 10:39 | Spletno uredništvo

Pihalni orkester Godbenega društva rudarjev Idrija se je tako kot številne druge glasbene zasedbe znašel v sila neugodnem položaju. Zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije je že leto dni običajno delo orkestra okrnjeno. Predsednik godbe Jakob Jež napoveduje, da se bo godba korak za krakom vrnila v življenje Idrije.

foto: Robert Zabukovec

V 350-letni zgodovini godbe so bila obdobja brez delovanja redka. Godba je prekinila z vajami in nastopi le v času velikih vojn in v zdravstveno zaostrenih časih. Med te seveda sodi tudi svetovna epidemija koronavirusa, ki je marca 2020 našo civilizacijo prisilil h koreniti spremembi načina življenja in sobivanja.

Ukvarjanje z glasbo zelo veliko pomeni slehernemu članu Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija. Ko so pred letom dni stopili v veljavo prvi ukrepi in je bilo prepovedano zbiranje več ljudi na istem mestu, so godbeniki zamahnili z roko in si rekli, da bo to pač trajalo nekaj mesecev in že poleti bodo lahko začeli z vajami za jesenske in prednovoletne tradicionalne koncerte. Pa se je izkazalo povsem drugače. Po letu dni so ti ukrepi še vedno v veljavi in v tem času so morali odpovedati vse prej načrtovane nastope. Brez nastopov so ostale tudi vse komorne skupine, v katere se povezujejo glasbeniki. Poskusi, da bi vadili preko spletnih orodij, so se izjalovili, saj tehnika ta trenutek še ne omogoča sočasnega igranja in poslušanja v realnem času.

VIDEO POSNETEK

jakob-jez-24-3-2021-3.jpg

O vsem tem, pa tudi o vztrajanju pokroviteljev ter bližnjih načrtih Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija in o tem, komu so v tem mesecu podelili častni naziv »muskontar meseca« sta se v TV studiu Idrijskih novic pogovarjala predsednik godbe Jakob Jež in urednik Damijan Bogataj.

Kdaj bo prvi koncert, predsednik godbe sicer ni napovedal, zagotovil pa je, da vsi člani orkestra pogrešajo vaje in koncerte in da bodo povratka godbe zagotovo veseli tudi zvesti idrijski poslušalci.

AUDIO POSNETEK

Jakob Ježpredsednik Godbenega društva rudarjev Idrija
00:00 / 11:31