ČAS IN LJUDJE

Godbeniki ob jubileju v Labin

Objavljeno: sreda, 6. 10. 2021 ob 7:32 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Občina Idrija in hrvaška občina Labin sta 1. oktobra 1981 podpisali listino o pobratenju z namenom trajne povezanosti prebivalcev teh dveh občin, ki ju druži skupna rudarska preteklost in več desetletij medsebojnega sodelovanja.

godba-6-10-2021-3.jpg
godba-6-10-2021-4.jpg

Da bi obeležili 40. obletnico pobratenja teh dveh nekdaj rudarskih mest, so v soboto, 2. oktobra, godbeniki Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija nastopili na trgu Labinskih rudarjev pred Osnovno šolo Ivo Lola Ribar v Labinu in izvedli promenadni koncert, na začetku pa sta zbrane poslušalce in godbenike nagovorila oba župana, Valter Glavičić in Tomaž Vencelj. Dobrodošlico prijateljem iz Idrije pa je izrekla tudi predsednica Skupnosti Slovencev v Labinu Silva Šutar Vujičić.

Idrijski župan Tomaž Vencelj je nagovoril zbrano publiko in poudaril, da mesti in občini zgledno sodelujeta. Družijo ju podobna zgodovinska usoda in dediščina rudarstva ter nenazadnje tudi zgodbe rudarjev, ki so delali tako v Raši in Labinu kot tudi v Idriji. Župan Tomaž Vencelj je ob tej priložnosti županu Valterju Glavičiću podaril sliko Nandeta Rupnika z motivom Idrije.

godba-6-10-2021-2.jpg
godba-6-10-2021.jpg

foto: Branko Biočić 

V času pred drugo svetovno vojno so možje iz Idrije odhajali na delo v Rašo in Labin v rudnike premoga, vezi med obema občinama pa so se ohranjale tudi pozneje in ostajajo še danes.

Gostitelji so poskrbeli tudi za ogled Raše in Labina, kjer so na kratko predstavili zgodovino teh krajev, ki sta bila vrsto let dom idrijskim rudarjem in njihovim družinam. V času pred drugo svetovno vojno so možje iz Idrije namreč odhajali na delo v Rašo in Labin v rudnike premoga, vezi med obema občinama pa so se ohranjale tudi pozneje in ostajajo še danes. V Raši je bil leta 1936 rojen danes 85-letni klarinetist v godbi Marijan Kogej, ki je v tem mestu živel prva štiri leta dokler se družina leta 1940 ni preselila nazaj v Idrijo.

Kot poroča Glas Istre, je pihalni orkester iz Idrije pod vodstvom dirigenta Domna Prezlja izvedel polurni koncert, na katerem so predstavili izbor najpopularnejših skladb za pihalni orkester.