Godbeniki na pripravah v Radovljici

Idrija, 16. novembra 2019

Damijan Bogataj

Člani Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija so prejšnji konec tedna preživeli na intenzivnih pripravah. Te so tako kot prejšnja leta pod vodstvom dirigenta Domna Prezlja in ob pomoči vodij sekcij tudi letos izpeljali v Radovljici.

Idrijski godbeniki so gostovali v Ekonomski šoli Radovljica, ki ima zadostne zmogljivosti za skupne in sekcijske vaje pihalnega orkestra. Na pripravah so godbeniki, ki jih je vodil dirigent Domen Prezelj, vadili na treh skupnih vajah, sobotno in nedeljsko dopoldne pa so bili namenjeni sekcijskim vajam z domačimi ali tujimi profesorji za posamezno sekcijo. »Namen teh sekcijskih vaj je tehnično izboljšati igranje, predvsem pa delo na dinamiki, tonu in usklajenosti,« je po končanih pripravah za medije povedal predsednik godbe Jakob Jež. Dirigent Domen Prezelj je vsako popoldne na skupni vaji godbo povezal v celoto in glasbenikom dal navodila za prihodnje vaje.

godba-4-15-11-019.jpg
godba-1---15-11-019.jpg
godba-3-15-11-019.jpg

Ob skupnih in sekcijskih vajah pa je bilo dovolj časa tudi za utrjevanje skupnosti, druženje in krepitev tovariških vezi. Godbeniki vsako leto medse prav na pripravah z godbeniškim krstom sprejmejo nove člane in jim določijo »pljeh titlčke«. Tako so letos medse sprejeli že drugi fagot, pridružil se jim je »Vilčk« ter tolkalist »Valentino«.

godba-7-15-11-019.jpg

Znani pa so tudi že termini letošnjih prazničnih koncertov. Člani Pihalnega orkestra Godbenega društva rudarjev Idrija bodo 14. decembra nastopili v Spodnji Idriji v kulturni dvorani in 15. decembra v Idriji v gimnazijski telovadnici. Na obeh koncertih bo gost večera izvrsten glasbenik Rudi Bučar, v Idriji pa tudi Ženski pevski zbor Tice. Te v Spodnji Idriji ne bodo nastopile, saj na odru ni dovolj prostora.

Predsednik Godbenega društva rudarjev Idrija Jakob Jež je ob koncu skupnih priprav povedal, da so bile »priprave res naporne, saj od vseh članov orkestra zahtevamo 100-odstotni fokus. Rad pa bi se kot predsednik godbe tudi zahvalil vsem članom za angažiranost«.

godba-6-15-11-019.jpg
godba-2--15-11-019.jpg
godba-5-15-11-019.jpg

Program letošnjega novoletnega koncerta bo obsežen in slogovno bogat. Godbeniki bodo koncert začeli z uverturo iz zakladnice klasične glasbe, Rossinijevo uverturo k operi »La gazza ladri«. Sledila bo zahtevna koncertna kompozicija Philipa Sparka, The Music for a festival. Na altovskem saksofonu se bo kot solistka predstavila odlična Kristina Neli Lampe, ki zaključuje študij na ljubljanskem konservatoriju za glasbo. »Drugi del koncertnega večera bo bolj zabaven. Na odru se nam bo pridružil primorski kantavtor Rudi Bučar, v skladbi Ati Soss Medley pa se bomo spomnili izjemnega skladatelja, aranžerja in odličnega klarinetista/saksofonista Atija Sossa,« je za Idrijske novice povedal dirigent Domen Prezelj.