Gledališka poslastica preko videopovezave

Objavljeno: ponedeljek, 7. 12. 2020 ob 10:03 | Damijan Bogataj

Dramatično društvo Idrija tudi v korona času ne miruje. Po odlično sprejeti predstavi ob jubileju društva in najstarejše zidane gledališke stavbe na Slovenskem so se spoprijeli z novim projektom. In ker ga zaradi omejitev gibanja in ukinitve kulturnih dogodkov niso smeli izpeljati v gledališki dvorani, so se zatekli na splet. Prve ocene so zelo spodbudne.

gledalisce-7-12-2020.jpg

V teh prelomnih časih uprizoritev govori o tem, v kar vsi globoko v sebi verjamemo, da kljub vsem zablodam in grdoti, ki nas na prvi pogled obdaja, sta sreča in ljubezen naša neodtujljiva pravica. Zgodba govori o dveh mladih ljudeh, Ta grdem in Ta grdi, ki sta zrela za poroko, a na žalost nista ne lepa ne bogata – pravzaprav sta grozno grda in revna. Takšna človeka težko najdeta sorodno dušo, toplino in ljubezen, vendar s posredovanjem dvomljivega ženitnega posrednika, za katerega njuni obupani starši porabijo vse svoje življenjske prihranke, jima vendarle uspe. Levinovi liki so včasih grobi, včasih celo kruti in vulgarni, pogosto pa izrazito komični. Vsekakor pa so, tako kot vse človeštvo, vsem svojim pomanjkljivostim navkljub, vredni sprejemanja in ljubezni.

V bralni uprizoritvi so nastopili Matevž Lukan, Viktor Kalan, Sonika Kovačič, Miha Koblar, Tomaž Marinko, Maja Vogrič, Tomaž Bizjak, Denis Krhlikar, Ivanka Gantar, Aljaž Brus, Zdravko Miholić in Maruša Mlakar, na odru pa bodo nastopili še Teja Klinc, Hana Pavšič, Lara Drnovšček Krivec, Danaja Lampe, Kim Ličer, Deja Prelovec in Daša Vončina.

Režiserka Ana Kržišnik Blažica je ob spletni postavitvi igre povedala: »S spletno bralno uprizoritvijo smo želeli v času, ko naj bi imeli premiero in ki naj bi bil prazničen čas, zase in za občinstvo narediti vsaj nekaj, kar smo pač v teh okoliščinah lahko naredili. Vsi upamo, da bo to čudovito besedilo lahko čim prej zaživelo tudi na odru.«

Videoposnetek bralne uprizoritve si je v dveh dneh ogledalo nekaj manj kot 200 ljubiteljev domačega gledališča.

V soboto in nedeljo, 5. in 6. decembra, je bil preko društvenega YouTube kanala na ogled posnetek bralne uprizoritve žalostne komedije Ta grd in Ta grda, ki je avtorsko delo mednarodno priznanega izraelskega avtorja Hanoha Levina z izvirnim naslovom Jakiš in Pupče. To žalostno komedijo je režirala Ana Kržišnik Blažica, ki je v uprizoritveni skupini angažirala tako ljubiteljske igralce z desetletno kilometrino kot tudi nove gledališke obraze iz Male gledališke šole, ki deluje pod patronatom idrijske gimnazije.

navednice-modre_edited.png

S spletno bralno uprizoritvijo smo želeli v času, ko naj bi imeli premiero, zase in za občinstvo narediti vsaj nekaj, kar smo pač v teh okoliščinah lahko naredili. Vsi upamo, da bo to čudovito besedilo lahko čim prej zaživelo tudi na odru.

ANA KRŽIŠNIK BLAŽICA

režiserka predstave