Glasba Danijela Bogataja v gledališču

Objavljeno: 30. decembra 2019 ob 10:34 / posodobljeno: 30. decembra 2019 ob 12:12

Avtor: spletno uredništvo

V Stari mestni elektrarni v Ljubljani so v četrtek, 26. decembra, na premieri predstavili Žabe po besedilu Gregorja Strniše, v režiji Maruše Kink in produkciji zavoda Bunker. »Duše so verjetno naprodaj že od samega koncepta duše naprej. Z njimi in zanje ljudje barantamo že tisočletja,« je za STA o predstavi zapisala režiserka. Glasbo za predstavo je napisal Danijel Bogataj ob sodelovanju Maše Budič in Blaža Podobnika.

Glasbenika Danijel Bogataj in Maša Budič

Režiserka predstave je povedala, da je uprizoritev drame Žabe natanko 50 let po nastanku zgolj naključje. »Sama se z njo srečujem že dlje časa. Motivi, ki se v njej pojavljajo, so že arhetipski - hudič, Lazar, jabolko, Eva - in so odličen material za zgodbo. Strniševa poezija je zelo prizemljena, čeprav se razteza od tu v vesolje.«
Žabe ali prilika o ubogem in bogatem Lazarju je drama Gregorja Strniše, ki je izšla leta 1969, a ostaja aktualna še danes. Govori o pismonoši Lazarju, ki pride v staro krčmo Žabe na robu barja. Ko Lazar točaju izda, da vse noči sanja o tem, da je bogat, se mu točaj razkrije kot hudič. Lazarju ponudi kupčijo: spremenil ga bo v bogataša, a bo moral pismonoša v zameno pozabiti na dosedanje življenje. »Strnišev tekst smo prepletli s slikami in prizori, ki so sproti nastajali na vajah. V predstavi so ostali tudi improvizirani teksti igralcev,« je napisala režiserka. Na vprašanje, zakaj je drama še vedno aktualna, je odgovorila, da so duše »verjetno naprodaj že od samega koncepta duše naprej. Z njimi in zanje ljudje barantamo že tisočletja«.

ŽABE

Dramska predloga:

Gregor Strniša


Adaptacija besedila:

ustvarjalna ekipa


Režija:

Maruša Kink


Dramaturgija:

Daša Lakner


Igrajo:

Nejc Cijan Garlatti

Katarina Rešek – Kukla

Nika Rozman

Stane Tomazin


Avtorji in izvajalci glasbe:

Maša Budič

Danijel Bogataj

Blaž Podobnik


Kostumografija in scenografija:

Tina Bonča

zabe---30-12-019.jpg
zabe-4--30-12-019.jpg

Gregor Strniša

Režiserka predstave Maruša Kink

Ustvarjalce predstave poleg moralitetne strani drame zanima odpiranje prostorov, ki nastanejo ob asociativnem branju besedila. Želja po tem, kar nismo, ustvarja notranjo napetost. Začasno jo poteši fantazma o Drugem - boljšem, hitrejšem, spretnejšem, modrejšem, lepšem, bogatejšem. A Drugi se vedno izmika, tudi Strniševemu hudiču, ki sleherniku znova in znova skuša pomagati, hlepi pa po svojem koncu in izhodu iz večnosti, je napisano na spletni strani zavoda Bunker. Je uresničitev naših največjih in najglobljih želja tisto, česar se v življenju najbolj bojimo?
Na odru so Nejc Cijan Garlatti, Katarina Rešek - Kukla, Nika Rozman in Stane Tomazin. Avtorji in izvajalci glasbe so Maša Budič, Danijel Bogataj in Blaž Podobnik, za kostumografijo in scenografijo je poskrbela Tina Bonča, za dramaturgijo pa Daša Lakner.
Predstavo bodo ponovili še 22. in 23. januarja 2020.

Strnišev tekst smo prepletli s slikami in prizori, ki so sproti nastajali na vajah. V predstavi so ostali tudi improvizirani teksti igralcev.

Maruša Kink

režiserka

zabe-2--30-12-019.jpg