AKTUALNO

Gimnazija pogleduje v prihodnost

Objavljeno: torek, 21. 9. 2021 ob 9:29 | Avtor besedila: Damijan Bogataj / fotografije: Robert Zabukovec

Gimnazija Jurija Vege Idrija je v petek, 17. septembra, z odprtjem učilnice na prostem ter kulturnim programom pričela niz prireditev in dogodkov, ki jih posvečajo 120-letnici začetka delovanja znamenite idrijske realke. Ta je bila v svojem času edina srednja šola s pretežno slovenskim učnim jezikom.

gjv-21-9-2021-1.jpg

Postavitev šolskega poslopja, kjer danes domuje Gimnazija Jurija Vege Idrija, je naročila in plačala občina, ki je v prvih letih tudi zagotavljala denar za plačilo učiteljev. Kasneje je šola spremenila status in se uveljavila kot vrhunski izobraževalni zavod, ki so ga cenili po vsej državi. Po priključitvi Idrije k Italiji po koncu prve svetovne vojne je realka doživela reorganizacijo in počasen zaton. Po drugi vojni je bila v istem poslopju ustanovljena gimnazija, ki še danes deluje z velikim uspehom.

gjv-21-9-2021-4.jpg

Enakega mnenja je bila tudi ravnateljica, ki je poudarila, da učitelji na tej šoli pripravljajo dijake na poklice prihodnosti. Vendar pa je iz leta v leto manj zanimanja za vpis na gimnazijo, kar se pozna tudi pri financiranju zavoda. Število učencev se je iz 401 v najboljših letih sedaj znižalo že na letošnjih 196, kar predstavlja zelo velik upad. Podporo lokalnim projektom je v prihodnje napovedal tudi Stojan Petrič in se z mislijo, da jim ni vseeno v kakšnem okolju živimo, zlasti ne za znanje, zazrl v prihodnost tega javnega šolskega zavoda.

Prireditev v šolski telovadnici so mladi umetniki sklenili z izvedbo skladbe z naslovom »Misli dobro in modro« in z njo podčrtali njihovo usmerjenost v prihodnost.

gimnazija-21-9-2021.jpg

Proslavo ob 120-letnici realke si je scenaristka in režiserka Maja Justin Jerman zamislila kot preplet spominov in današnjega ustvarjanja mladine. Sprva načrtovano izvedbo na dvorišču gradu Gewerkenegg je odpihnilo slabo vreme in tako so se izvajalci programa in publika zatekli pod varno streho gimnazijske telovadnice. Zbrane sta ob direktorju občinske uprave Gregorju Prezlju in ravnateljici gimnazije Karmen Vidmar nagovorila tudi Stojan Petrič iz Kolektorja in Iztok Seljak iz Hidrie. Slednja sta obudila spomine ter se zazrla predvsem v prihodnost. »Čas je, da se v Idriji ponovno zgodi nekaj prebojnega,« je poudaril Iztok Seljak.

gjv-21-9-2021-2.jpg