ČAS IN LJUDJE

Gimnazija letos brez zlatega maturanta

Objavljeno: ponedeljek, 12. 7. 2021 ob 11:29 - zadnja posodobitev: 12. 7. 2021 ob 13:06 | Spletno uredništvo

Tako kot na ostalih srednjih šolah po vsej Sloveniji so danes zjutraj tudi na Gimnaziji Jurija Vege Idrija prejeli rezultate letošnje mature. Ti so sicer dobri, kljub temu, da si nihče od letošnjih maturantov ni pridobil naziva zlati maturant.

Letošnje leto je maturo opravljala številčno daleč najšibkejša generacija, le 33 dijakov, in vsi so maturo uspešno opravili

Čeprav je to šolsko leto močno krojila epidemija in je velik del šolskega leta pouk potekal na daljavo, so se dijaki idrijske gimnazije udeleževali različnih tekmovanj in mednarodnih srečanj. Slednja so žal tekla na daljavo. Med vsemi dijaki je najbolj izstopala Neli Petrič, dijakinja drugega letnika gimnazije, ki je po sklepu učiteljskega zbora prejela priznanje Gimnazije Jurija Vege Idrija. 

navednice-modre_edited.png

Do tega pomembnega mejnika v življenju ste prišli v izrednih okoliščinah. Sicer pa vam želim uspešno nadaljevanje študija, pri čemer pa nikar ne pozabite na svoje rodne kraje.

TOMAŽ VENCELJ

župan Občine Idrija

Letošnje leto je maturo opravljala številčno daleč najšibkejša generacija, saj je četrti letnik gimnazije obiskovalo le 33 dijakov in vsi so maturo uspešno opravili. »Žal noben od dijakov ni dosegel 30 ali več točk in si na ta način pridobil naziva zlati maturant. Najuspešnejši maturanti te generacije pa so Simon Gabrijelčič, Zala Serženta Seljak in Andraž Kosmač,« je v sporočilu za javnost zapisala ravnateljica gimnazije Karmen Vidmar.

Neli Petrič v vlogi recitatorke na letošnjih Šinkovčevih dnevih poezije | Foto: V. Kržišnik

»Ta izjemna dijakinja je uspešna na vseh področjih obveznega gimnazijskega izobraževanja, hkrati pa se vedoželjno in odgovorno odloča tudi za sodelovanje na tekmovanjih, na katerih pobira najvišja priznanja. Tako je osvojila zlata priznanja na tekmovanjih iz geografije, kemije in poznavanja sladkorne bolezni. Svoje znanje in veščine je nadgradila tudi z udeležbo na mednarodnem srečanju BIMUN, simulaciji delovanja OZN, kjer je s tekočo angleščino in dobrim poznavanjem obravnavane problematike skupaj s svojim sošolcem odlično zastopala našo šolo. Svoj izziv je videla tudi v urednikovanju zadnje številke šolskega časopisa Cajtng. V kratkem času je uspela nagovoriti tako mlade pesnike in esejiste kot fotografe in likovnike, da so v novi številki priobčili zanimive in privlačne prispevke, ki jih je skupaj s sovrstnikom, grafičnim oblikovalcem, uredila v zanimivo celoto. Sodelovala je tudi na prireditvi Šinkovčevi dnevi poezije, kjer je zelo subtilno in zrelo prebirala pesmi nagrajenih pesnikov. Gotovo je Neli ena izmed tistih dijakov, ki še zdaleč ni rekla zadnje besede. Nanjo smo izjemno ponosni,« je še zapisala ravnateljica Karmen Vidmar.

Objave rezultatov se je na travniku pred gimnazijskim poslopjem udeležil tudi idrijski župan Tomaž Vencelj. Maturante je pohvalil in poudaril, da so do tega pomembnega mejnika v življenju prišli v izrednih okoliščinah. »Sicer pa vam želim uspešno nadaljevanje študija, pri čemer pa nikar ne pozabite na svoje rodne kraje,« je letošnjim maturantom položil na srce župan Tomaž Vencelj v upanju, da se bodo vrnili in z novimi znanji bogatili to lokalno skupnost.

Vsem maturantom generacije 2020/21 iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspeha na njihovi nadaljnji študijski poti.

Noben od dijakov na letošnji maturi ni dosegel 30 ali več točk, najuspešnejši maturanti te generacije pa so Simon Gabrijelčič, Zala Serženta Seljak in Andraž Kosmač