Gasilec Matej Bonča rešil pohodnika

Črni Vrh, 21. novembra 2019

Damijan Bogataj

Med finaliste letošnjega izbora za naj prostovoljnega gasilca se je uvrstil tudi prostovoljni gasilec Matej Bonča iz PGD Črni Vrh nad Idrijo. Na lanskoletnem pohodu v Idrijskem Logu je rešil življenje 52-letnemu pohodniku, ki mu je nenadoma zastalo srce. Matej Bonča je kot gasilec prvi posredovalec ukrepal hitro in učinkovito in tako pohodnika rešil pred gotovo smrtjo.

matej-bonca-3.jpg

Reševalci so Dragana pregledali in nemudoma poklicali na pomoč še helikopter, ki je s Tolminskega priletel v pičlih petih minutah, nato pa so ga odpeljali direktno na urgenco v Ljubljano.

Matej Bonča

Quotation-Marks.jpg

Kot je v predstavitvi Mateja Bonče na portalu Svet 24 zapisal novinar Mihael Korzika, so vaščani Idrijskega Loga tako kot vsako leto tudi lani ob prvomajskih praznikih organizirali pohod po okoliških poteh. Matej Bonča, ki je sicer član Prostovoljnega gasilskega društva Črni Vrh nad Idrijo, se je na pohod odpravil skupaj z očetom. V koloni je bil med zadnjimi, skupaj z 52-letnim sosedom Draganom Radoičičem in očetom. Nekje na dveh tretjinah poti je sosed Dragan nenadoma potožil, da je utrujen. Da bi si malce odpočil, se je usedel. »Ko je vstal, da bi šli naprej, je bil videti zmeden, čez nekaj korakov pa je izgubil zavest. Na srečo je bil zraven moj oče, ki ga je pridržal, da ni z glavo udaril ob tla,« je dogodek opisal Matej Bonča, ki je soseda naprej dal v položaj nezavestnega, a je še dihal.

Takoj je po telefonu poklical dva pohodnika, naj prideta pomagat, saj je Dragan prenehal dihati. Obrnil ga je na hrbet in začel z masažo srca. Čez pet minut sta prišla pomočnika, ki ju je poklical na kraj dogajanja, a je sosed Dragan zaradi takojšnje masaže srca medtem že prišel k sebi. Preteklo je še deset minut, ko so prispeli reševalci ekipe nujne medicinske pomoči iz Idrije. »Dragana so pregledali in nemudoma poklicali na pomoč še helikopter, ki je s Tolminskega priletel v pičlih petih minutah, nato pa so ga odpeljali direktno na urgenco v Ljubljano,« je še povedal Matej Bonča. Dragan Radoičič je bil v bolnišnici dva tedna, zamenjali so mu srčne zaklopke in zdaj se počuti dobro.

Dva tedna pred pohodom so v PGD Črni Vrh opravili tečaj za prve posredovalce, ki pomagajo ponesrečenim ali hudo obolelim še pred prihodom reševalcev iz Idrije. »S tečajem smo končali nekaj dni pred pohodom in znanje s tečaja sem s pridom uporabil,« se spominja Matej Bonča. V letu po uspešnem posredovanju na pohodu je uspešno pomagal pri bolnikih, ki so doživeli epileptični napad.

matej-bonca-1.jpg

O dogodku s srečnim koncem je za časopis Svet 24 spregovoril tudi rešeni Dragan Radoičič. »Če fanta ne bi bilo, me ne bi bilo več. To stoodstotno drži. Kasneje sta mi v bolnišnici zdravnika povedala, da sem imel srečo, da je bil zraven nekdo, ki je vedel, kaj mora narediti,« je povedal Radoičič. »Na srečo zdaj ne čutim posledic. Fant je odreagiral profesionalno. Matej je dober tudi kot človek in prijatelj, zato se mi zdi, da si za svoje dejanje zasluži pohvalo,« je še dodal.

matej-bonca-2.jpg

Na srečo zdaj ne čutim posledic. Fant je odreagiral profesionalno. Matej je dober tudi kot človek in prijatelj, zato se mi zdi, da si za svoje dejanje zasluži pohvalo.

Dragan Radoičič

Quotation-Marks.jpg