ČAS IN LJUDJE

Gasilci na pomoč v Severno Makedonijo

Objavljeno: sreda, 11. 8. 2021 ob 13:38 | Spletno uredništvo

V torek, 10. avgusta, se je na pot proti Severni Makedoniji odpravila enota gasilcev in pripadnikov Civilne zaščite, ki bo tam predvidoma šest dni. V enoti so tudi gasilci iz PGD Cerkno in PGD Spodnja Idrija.

gasilci-11-8-2021-3.jpg
gasilci-11-8-2021-1.jpg

fotografije: Neja Pavlica

43 gasilcev in devet pripadnikov Civilne zaščite bo zamenjala odpravo, ki je v Severni Makedoniji že od 6. avgusta. Predvidoma naj bi se druga odprava nazaj v Slovenijo vrnila 17. avgusta. »Razmere v Severni Makedoniji ostajajo resne. Gori praktično na istem mestu, kamor se je odpravila že prva odprava. Veter še naprej menja smeri, vlaga v ozračju pa ostaja nizka, kar ohranja pogoje za širitev požara,« je ob odhodu povedal Janez Bordon, vodja intervencije druge odprave.

Požar je še vedno aktiven, ogromno pa je tudi ponovitev požara, kar pa edino lahko prepreči zadostno število gasilcev in drugih sil za gašenje požara. Slovenska enota gasilcev še naprej gasi največja žarišča požara, kjer se le-ta najbolj širi in ogroža vasi ter prebivalstvo. Danes ponoči so gasilci opravljali svoje delo dvajset ur, praktično skoraj cel dan, pa je pojasnil Marko Adamič, operativni vodja druge odprave.

gasilci-11-8-2021-2.jpg

Gasilci tokratne odprave prihajajo iz severno-primorske regije, in sicer: PGD Cerkno, PGD Tolmin, PGD Col, PGD Selo, PGD Sp. Idrija, PGD Kanal, PGD Dobrovo, PGD Šempeter, PGD Vipava, PGD Dornberk; ter obalno-kraške regije, in sicer: PGD Postojna, PGD Sežana, PGD Komen, ZGRS Sežana, PGD Knežak, PGD Podgrad, PGD Pobegi-Čežarji, PGD Gradin, PGD Hrvatini, PGD Izola ter GB Koper.

Posebna vozila za gašenje požarov v naravnem okolju ostajajo v Severni Makedoniji, menjala se bo le ekipa, saj gre za zelo dolgo in naporno delo, ki za prvo enoto traja že od 5. avgusta po najmanj 12 ur dnevno v izredno težkih razmerah. Doslej je bila le ena lažja poškodba gasilca, ki se je zgodila pri popravilu gasilskega vozila.

Gasilci delujejo v dveh ekipah. »Ko so eni v ognju, si drugi lahko odpočijejo,« pravi Adamič, ki je poudaril, da je treba paziti na zdravje in varnost gasilcev. S podobnimi požari smo se v Sloveniji spopadali v letih 2003 in 2006, le da so se ti odvijali na precej manjšem območju. Tovrstni požari so izjemno nevarni, saj so nepredvidljivi, zato mora vodstvo odprave izredno dobro preučiti obnašanje požara in na podlagi tega načrtovati območje delovanja gasilcev.