Gasilci hiteli na pomoč v Ajdovščino

Objavljeno: 23. 9. 2020 ob 7:31 | Spletno uredništvo

V petek, 18. septembra, sta bili Gasilska zveza Idrija in Gasilska zveza Cerkno poklicani k sodelovanju pri gašenju gozdnega požara blizu vasi Dolga poljana v občini Ajdovščina.

vse fotografije: PGD Spodnja Idrija

S požarom, ki je zajel skupno kar okrog osem hektarjev površine, se so najprej spopadli gasilci iz GRC Ajdovščina, GZ Ajdovščina in GZ Vipava, ker pa se je zaradi močne burje požar hitro širil in začel ogrožati tudi hiše na robu vasi, so bili nekaj pred 12. uro preko poveljnika Severnoprimorske gasilske regije Stanka Močnika aktivirani gasilci celotne severnoprimorske regije in helikopter Slovenske vojske.

Tako so se na pomoč odpravili tudi gasilci Gasilske zveze Idrija in Cerkno. Iz Gasilske zveze Idrija je na pomoč v Vipavsko dolino krenilo 36 gasilcev z devetimi vozili, iz Gasilske zveze Cerkno pa 12 gasilcev s tremi vozili. Po razporeditvi na delovne sektorje so gasilci kljub močni burji in suhemu terenu, kar je omogočalo hitro širjenje požara, z velikimi napori do poznih popoldanskih ur požar lokalizirali in preprečili njegovo nadaljnje širjenje. Zvečer so na terenu izvedli zamenjavo ekip, saj je tekom noči zaradi močne burje obstajala možnost ponovnega izbruha požara. Domači gasilci, ki so bili na terenu od začetka požara, so odšli na zasluženi počitek, zamenjale pa so jih nove moči iz drugih gasilskih zvez. Preko noči so na terenu sodelovali idrijski in cerkljanski gasilci skupaj z ostalimi gasilci severno-primorske regije. Zjutraj se je ponovno izvedla menjava sil na terenu, v dnevu, ki je sledil vetrovni noči, pa so gasilci gasili posamezna žarišča in opravljali nadzor nad požariščem. V veliko pomoč pri tem nadzorovanju jim je bil tudi helikopter Slovenske vojske.

Delo v štabu akcije je potekalo učinkovito. Na fotografiji vodja intervencije, poveljnik severno-primorske regije Stanko Močnik, poveljnik Gasilske zveze Nova Gorica – Šempeter Dani Boltar in poveljnik Gasilske zveze Idrija Boris Peternelj.

V soboto, 19. septembra zvečer, pa so gasilci Gasilske zveze Idrija in Cerkno na prošnjo domačih gasilcev ponovno odšli na pomoč pri izvajanju gasilske straže. Iz Gasilske zveze Cerkno je sodelovalo osem gasilcev z dvema voziloma, iz Gasilske zveze Idrija pa 17 gasilcev s štirimi vozili. Vsi so svoje delo zaključili v nedeljo zjutraj.

Da je delo na terenu, menjava sil in sodelovanje med vsemi službami (gasilci, Civilna zaščita, Slovenska vojska, …) na terenu potekalo kar se da gladko, je bil po aktiviranju celotne gasilske severno-primorske regije aktiviran in postavljen tudi štab za vodenje večjih intervencij. V njem sta sodelovala tudi poveljnik Gasilske zveze Idrija Boris Peternelj in poveljnik severno-primorske regije Stanko Močnik, ki je tudi prevzel vodenje intervencije v noči iz petka na soboto.