Kitaristi uspešni na državnem tekmovanju

Objavljeno: petek, 4. 6. 2021 ob 9:09 - zadnja posodobitev: 7. 6. 2021 ob 7:22 | Damijan Bogataj

Kitarist Gašper Golob Rupnik je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig zabeležil izjemen rezultat. Med 31 tekmovalci v kategoriji 1c mu je komisija prisodila 99 točk, kar mu je prineslo absolutno prvo mesto. Ob tem mu je kot edinemu od tekmovalcev komisija podelila še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja Timoteja Kosovinca. 

Gašper Golob Rupnik letos zaključuje osnovno šolo in sočasno tudi glasbeno šolo v Idriji, ki jo je obiskoval osem let. V zadnjem obdobju se je kitarski igri posvečal pod mentorskim vodstvom učiteljice kitare Marjetke Mavri, ki ga je tudi spodbujala za prijavo na državno tekmovanje. Absolutna zmaga v svoji kategoriji ga je presenetila, saj, kot je povedal za Idrijske novice, sam ni pričakoval tako bleščečega uspeha. Po prvem presenečenju ob razglasitvi rezultatov so seveda sledile čestitke vseh, ki Gašperjev študij kitare zavzeto spremljajo in ga na poti glasbenika tudi podpirajo.

Gašper Golob Rupnik z učiteljico Marjetko Mavri

»Zelo cenim trud in prizadevanja moje učiteljice kitare Marjetke Mavri, ki je bila res vztrajna in potrpežljiva, vzela si je čas in vložila toliko truda v pripravo vseh treh učencev, ki smo letos tekmovali na Temsigu.«

Na tekmovanju, ki je letos potekalo na Ptuju, je Gašper Golob Rupnik zaigral Capricho Arabe Francisca TarregeVariacije na Händlovo temo Maura Giulianija in Evening Song Timoteja Kosovinca, ki je bila obvezna skladba tega tekmovanja.

Zmaga na Temsigu bo Gašperju Golobu Rupniku dobra popotnica tudi pri nadaljnjem študiju, saj bo jeseni postal učenec Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Gašper Golob Rupnik je kot edini od tekmovalcev prejel še posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja Timoteja Kosovinca. Posnetek iz TV studia Idrijskih novic iz septembra 2020. 

Ob Gašperju Golobu Rupniku sta se z idrijske glasbene šole tekmovanja na Ptuju udeležila še Gaber Prezelj in Julija Alič.

Gaber Prezelj je v kategoriji 1a s 95 točkami osvojil zlato plaketo in absolutno šesto mesto med 35 tekmovalci. Po razglasitvi rezultatov je povedal: »Pot do tega tekmovanja je bila kar dolga. Z učiteljico sva se pripravljala od začetka tega šolskega leta, še posebej intenzivno pa od novembra 2020. Vse od takrat pa do letošnjega marca so priprave lahko potekale le na daljavo, preko video srečanj, in včasih je bilo kar težko. Hvaležen sem moji učiteljici Marjetki Mavri za njeno potrpežljivost in vesel sem, ker me je spremljala tudi na tekmovanje Temsig. Njeni zadnji napotki pred nastopom so mi bili v veliko pomoč, da sem se karseda dobro pripravil na igranje v dvorani. Vesel sem tudi za Julijo in Gašperja za njuna odlična uspeha in jima vsakemu posebej iskreno čestitam.«

navednice-modre_edited.png

Z uspehom vseh treh mojih učencev kitare na državnem tekmovanju Temsig sem več kot zadovoljna, hkrati pa presrečna in ponosna. Glede na to, da je letošnje šolsko leto toliko časa potekalo na daljavo, brez nastopov, ki so za nas glasbenike še kako potrebni, da je bilo tekmovanje trikrat prestavljeno ter da so uspeli vsi trije učenci ohraniti toliko motivacije, želje in vztrajnosti pri vadbi kitare, je rezultat več kot zaslužen in občudovanja vreden. Iskrena zahvala tudi njihovim staršem za vso dodatno podporo in sodelovanje, saj brez njih ne bi uspeli tako uspešno izpeljati celotnega projekta. Zmanjka besed, ki bi lahko opisale, kaj smo naredili v tem turbulentnem koronskem letu!

MARJETKA MAVRI

učiteljica kitare

Tretja tekmovalka iz razreda Marjetke Mavri pa je bila Julija Alič. Komisija ji je za nastop v kategoriji 1a namenila 92 točk in to ji je prineslo srebrno plaketo. Zaigrala je Kosovinčevo Pismo, Sonato Francesca Molinne in Tango en herbe skladatelja Thierrya Tisseranda. Julija Alič je bila ocen komisije in srebrne plakete vesela. Povedala je, da ji je bila priprava koncertnega programa za nastop na tekmovanju velik izziv, saj kitaro igra šele tretje leto. »Ker še nisem bila na nobenem tekmovanju, si sploh nisem znala predstavljati, kako bo potekalo in nisem imela prevelikih pričakovanj. Sedaj lahko rečem, da je bila to zelo lepa izkušnja, za kar pa gre zahvala učiteljici Marjetki Mavri, ki se je zelo potrudila zame in me spodbujala do konca.«

navednice-modre_edited.png

Odlični rezultati učencev na državnih tekmovanjih so potrditev kakovostnega dela na šoli, ki ima dolgoletno tradicijo in kakovostne učitelje.

TONJA LAPANJA BRENČIČ

ravnateljica Glasbene šole Idrija

Ravnateljica Glasbene šole Idrija Tonja Lapanja Brenčič je ob izjemnem uspehu poudarila, da so odlični rezultati učencev na državnih tekmovanjih potrditev kakovostnega dela na šoli, ki ima dolgoletno tradicijo in kakovostne učitelje. »Za prihodnje šolsko leto imamo še nekaj prostih učnih mest zato vabim mlade, ki jih glasba zanima, da se vpišejo v glasbeno šolo.«

Jeseni bo na Glasbeni šoli Idrija svet glasbe raziskovalo nekaj manj kot 300 mladih glasbenikov.