ČAS IN LJUDJE

Franc Pagon obeležil 102. rojstni dan

Objavljeno: torek, 16. 11. 2021 ob 10:23 - zadnja posodobitev: 17. 11. 2021 ob 8:08 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Na letošnji Martinov četrtek, 11. novembra, je Franc Pagon v Cerknem praznoval visok življenjski jubilej. Rodil se je pred natanko 102 leti v Zakojci, odkoder ga je življenjska pot odnesla v veliki svet. V 103. leto življenja je stopil vedrega duha, dobrega spomina in zelo solidnega zdravja. Veselje ob življenjskem jubileju je delil s sorodniki, prijatelji, znanci pa tudi z najbližjimi sosedi. Malčki iz vrtca v Cerknem so prijaznemu sosedu ob jubileju pomahali v pozdrav in mu zapeli veselo pesmico.

Življenjska pot Franca Pagona ni bila lahka. Delil je usodo številnih domačinov, ki so odraščali v kmečkem okolju. Ob materi šivilji in očetu vzdrževalcu prog na železnici je odraščal v spoštovanju tradicionalnih vrednost kot so delavnost, zmernost in narodni ponos. Ure in ure je presedel ob očetu, ki je bil kot vrhunski rokodelec daleč naokrog znan kot izdelovalec harmonik in popravljalec ur.

Znanje in zvedavost sta ga gnala v šole in veliki svet, ki je obetal debelejši kos kruha in manj trpljenja. Že kor 20-letni fant je moral v italijansko vojsko. Druga svetovna vojna je bila čas velikih preizkušenj ter grozot. Še danes se spominja kalvarije, ki jo je kot Slovenec v uniformi italijanskega vojaka preživel od Italije, Francije, Grčije do Krete, kjer je postal vojni ujetnik. Po kapitulaciji Italije se je vrnil v Cerkno, se vključil v osvobodilno gibanje in dočakal najlepšo pomlad svojega življenja.

franc-pagon-16-11-2021-2.jpg

Pisalo se je leto 1945, ko pomlad ni pregnala le zime ampak tudi okupatorje. Franc Pagon se je aktivno vključil v povojno obnovo porušene domovine. Prevzel je odgovorne naloge najprej kot vodja državne komisije za popisovanje vojne škode. Leta 1947 je v Idriji prevzel vodenje glavne pisarne in s tem postal tajnik okrajnega izvršnega odbora. Tej funkciji je sledilo delo v Cerknem na mestu tajnika občinskega ljudskega odbora, po reorganizaciji lokalne samouprave pa je bil še vodja krajevnega in matičnega urada v Cerknem.

Franc Pagon je v 103. leto življenja stopil vedrega duha, dobrega spomina in zelo solidnega zdravja. Veselje ob jubileju je delil s sorodniki, prijatelji, znanci pa tudi z najbližjimi sosedi.

franc-pagon-16-11-2021-3.jpg

Pomanjkanje vsega po drugi vojni mu nikoli ni jemalo veselja do dela in zagona pri reševanju težav, ki jih prinese življenje. Cerkljansko je dobro poznal in zato je bil pri svojem delu uspešen. Ljudje so mu zaupali urejanje najrazličnejših zadev, ki so bile v pristojnosti tajnika občine. V državni službi je vztrajal do leta 1977, ko je izpolnil pogoje za upokojitev.

Prehod v novo življenjsko obdobje pa je Franc Pagon izkoristil za nove dejavnosti. Ob urejanju hiše in vrta se je s še večjim veseljem in strastjo posvetil ribištvu. Ure in ure je prebil ob Cerknici in Idrijci, kjer je našel svoj mir. Kot vedno zavzet okoljevarstvenik, si je vselej prizadeval za sonaravno upravljanje z vodotoki in ostalo naravo, saj je ta naša največja učiteljica. Recept za doživetje visoke starosti pa se nemara skriva tudi v njegovi zmernosti, saj se Franc Pagon vse svoje življenje nikoli ni predajal slabim razvadam. Zmeren in skromen v vsem je tudi letošnje praznovanje 102. rojstnega dne želel skoraj preskočiti. Pa mu to ni povsem uspelo.

Sredi dopoldneva se je pred njegovo hišo v Cerknem zaslišala pesem Vse najboljše za te …, ki so mu jo zapeli varovanci vrtca. Sosedje, pravzaprav, saj njegova hiša stoji neposredno ob otroškem vrtcu. Franc je bil pozdrava malih vrtovčkov vesel, saj so ga spomnili na njegovo mladost, ki jo je preživel v Zakojci.

Po pozdravu sosedov pa se je tako kot skoraj vsak dan odpravil do Metuljčka in tam v družbi prijateljev pokramljal o tem in onem. Prijatelji so mu seveda čestitali ob jubileju in mu zaželeli, da bi ostal še dolgo bistrih misli in vedrega srca. Pa tudi to, da ne bi pozabil nanje in na tradicionalno pitje kave, s katerim si cerkljanski upokojenci krajšajo dopoldanske ure.

franc-pagon-16-11-2021.jpg

Popoldne so pri jubilantu pozvonili še sorodniki. Seveda je bil vesel vseh! Še najbolj pa vnukov Mitje iz Godoviča, ki je sedaj ravnatelj Osnovne šole Cerkno, in Polone iz Žirov ter pravnukov Anžeta, Lije, Žige in Gala, ki so mu prinesli izvirno ročno izdelane voščilnice. Hčerka Irma Dežela je postregla goste in obljubila, da bodo praznovali tudi prihodnje leto. Martinovo je v njihovi družini postalo velik praznik, saj se ob tem dnevu veselijo z »wačetam« Francem Pagonom. Naj bo tako še vrsto let!

Slavljenec je bil še posebej vesel obiska vnukov Mitje in Polone ter pravnukov Anžeta, Lije, Žige in Gala. Hčerka Irma je postregla goste in obljubila, da bodo praznovali tudi prihodnje leto.