Film o Radiu Ga Ga režiral Dušan Moravec

Objavljeno: 7. 4. 2020 ob 13:30 / zadnji poseg: 7. 4. 2020 ob 14:26 - Avtor: Damijan Bogataj

Danes radijska oddaja Radio Ga Ga praznuje 30-letnico delovanja. Začetki oddaje Radio Ga Ga segajo v leto 1990, ko je Sašo Hribar, voditelj na Radiu Slovenija, želel ustvariti oddajo, s katero bi javnost obveščal o aktualnih, udarnih dogodkih. Po uspešni predstavitvi svoje oddaje takratnemu vodstvu, so mu omogočili osemurni program in sicer na tretjem programu Radia Slovenija vsak petek dopoldne. Prva oddaja je šla v živo v radijski eter 6. aprila 1990.

dusan moravec-7-4-20.jpg

V oddaji se je ustvarila ena ali več situacij, v kateri se znajdejo imitirani liki. Slednji komunicirajo bodisi medsebojno bodisi z novinarjem o aktualnih političnih dogodkih, gospodarskih spletkah, športnih dosežkih, naravnih katastrofah, splošnem dogajanju v Sloveniji, ... Vsak imitiran lik zagovarja svoja stališča, deli kakšen dogodek iz življenja in predstavi svojo vizijo prihodnosti. Teme govora so vedno predstavljene na karikiran oziroma satiričen ali ironičen način, saj preko likov subtilno podajajo kritiko slovenskih političnih razmer, družbe in konec koncev tudi splošnih človeških slabosti.

navednice-rdece.jpg

Režiser dokumentarnega filma Dušan Moravec je posebej za Idrijske novice povedal:
»Narediti dokumentarec o Radiu Ga Ga je privilegij, spoznati pa še Saša Hribarja osebno, enega najbolj pozitivnih in normalnih ljudi, kar sem jih srečal, pa je zadovoljstvo, kot bi imel krožnik slastnih žlikrofov pred sabo.«

saso hribar-7-4-20-2.jpeg

Oddajo, ki je bila na začetku dolga osem ur, je Hribar začel ustvarjati skupaj s sodelavcema Emilom Filipčičem in Boštjanom Škrabom. Današnja ekipa Radia Ga Ga šteje osem članov, poleg Saša Hribarja jo sestavljajo še Tilen Artač, Aleksander Pozvek, Nejc Mravlja, Nejc Krevs, Jure Mastnak, Marko Cirman in Valentina Plaskan.

Godlerjeve prve imitacije so bile Tony Blair, George Bush in Mr. Bean, Artač pa se je najprej lotil likov Janeza Podobnika, Svetlane Makarovič in Slavka Gabra. Leta 2007 je član ekipe Radia Ga Ga za kratek čas postal tudi Klemen Slakonja, ki je imitiral osebe iz glasbenega sveta: Anžeja Dežana, Jana Plestenjaka, Roka Kosmača in Fredija Milerja. V letu 2009 se oddaja Skrajša na 50 minut programa, Godler pa se odloči, da zapusti ekipo. Leto kasneje se je imitatorjem pridružil Nejc Mravlja, ki imitira Arturja Šterna, leta 2012 pa Aleksander Pozvek z liki Karla Erjavca in Igorja Lukšiča. Zadnji član, ki je obogatil ekipo leta 2014, je bil Marko Cirman, imitator Tomaža Hudomalja, Ane Kobal in popularnega nizozemskega kuharja Rudolpha van Veena.

Sašo Hribar je ob tej priliki povedal: »Optimistično zrem na trideseto obletnico Radia Ga Ga. Praznovanje smo prestavili za 20 let, torej na 50-letnico, ko bomo ekipa Radia Ga Ga zreli, odgovorni in morda tudi smešni.«

Ob 30. obletnici oddaje Radio Ga Ga pa bo v torek, 7. aprila ob 20.55, na TV SLO 1 na sporedu dokumentarni film z naslovom Radio Ga Ga, ki predstavlja vpogled v delovanje oddaje in razumevanje, kako je nastala, se spreminjala in se ustalila v današnji obliki. Uporabljeni so video arhivski posnetki prvih let, kjer ob Sašu Hribarju, ki je od vsega začetka duša, energija in motor oddaje, v etru sodelujejo tudi Emil Filipčič in ostali začetniki te izjemne radijske oddaje. Poleg posnetkov oddaj iz različnih časovnih obdobij v filmu sodelujejo tudi nekateri ustvarjalci ter liki, ki so jih in jih še vedno imitira ekipa Radia Ga Ga. Scenarist in režiser filma je Dušan Moravec.

Oddaja je bila

na začetku dolga osem ur

gaga_cirman-360x215.jpg