Film Kratki rezi v Beogradu

Beograd, 2. decembra 2019

uredništvo

Od 2. do 9. decembra v Beogradu potekajo peti Dnevi slovenskega filma. Pod to znamko se od leta 2015 slovenski filmi redno prikazujejo v srbski prestolnici. V programu je tudi film Kratki rezi, ki je bil posnet na Cerkljanskem in sta ga soustvarjala tudi dva Idrijčana: Emil Svetlik in Danijel Bogataj.

kratki-rezi.jpg

Janezom Škof in Saša Pavček med snemanjem filma na Vršeh pod Poreznom

Vsakoletni Festival slovenskega filma v Srbiji naj bi postal most med festivali in kinematografi. Most do kinematografov je še vedno v izgradnji, vendar se brez vzpostavitve občinstva, ki bi jih slovenski filmi zanimali, tudi ne bo nikoli postavil. V tem je tudi najpomembnejša vloga prireditve Dnevi slovenskega filma, v sklopu katerih bodo zavrteli tudi film Kratki rezi.
Film Kratki rezi je omnibus petih kratkih filmov, ki ga je posnelo pet režiserjev in režiserk, Urša Menart, Katarina Rešek, Mitja Mlakar, Jure Dostal in Urban Zorko, na štirih slovenskih lokacijah. Dogajanje je zamejeno v ustavljenem avtomobilu z maksimalno tremi igralci. Kratki rezi so bili poseben izziv generaciji filmskih ustvarjalcev. Zgodbe za omnibus je napisalo šest scenaristk in scenaristov, posnelo šest direktorjev fotografije, pet režiserjev. Zadnja v nizu zgodb je bila pod vodstvom režiserja Jureta Dostala posneta na Vršeh pod Poreznom. Pred filmsko kamero sta v tem delu nastopila odlična igralca Janez Škof in Saša Pavček. Izvirno glasbo za film je napisal Danijel Bogataj, ki je po slovesni premieri na festivalu v Portorožu potrdil, da je to že peti film, pod katerega se podpisuje kot avtor glasbe. Z režiserjem Juretom Dostalom je kot avtor glasbe pred tremi leti sodeloval tudi pri nastajanju filma Gospod golob, ki je med poznavalci naletel na dobre ocene. Pod film Kratki rezi se podpisuje kreativna skupina iz produkcijske hiše EnaBanda, projekt pa je sofinanciral Slovenski filmski center. Kot kolorist je pri končni studijski produkciji sodeloval Emil Svetlik, eden najuglednejših strokovnjakov s tega področja.
Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društvo Sava, pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, Slovenskega filmskega centra, Jugoslovanske kinoteke in Slovenske kinoteke.