KULTURA

Film idrijskih šolarjev uspešen v Indiji

Objavljeno: sreda, 8. 12. 2021 ob 12:48 | Spletno uredništvo

Na mednarodnem filmskem festivalu KidzCinema 2021, ki do 20. decembra poteka v Mumbaju v Indiji, sodeluje tudi film "Rada te imam, gozd", ki je nastal v produkciji Filmskega krožka OŠ Idrija in KUD Birštat. Pod mentorstvom Roberta Jereba so ustvarjale učenke lanskega devetega razreda: Maruša Velikajne, Nives Mohorič in Ana Kosmač. Snemanje je potekalo še v prejšnjem šolskem letu, film pa je bil dokončan v avgustu. Pri nastajanju filma je sodeloval še Leon Pajer, član KUD Birštat, ki je prispeval izvirno glasbo.

Organizatorji v Mumbaju so prejeli kar 1.519 filmov v vseh kategorijah, na festival pa je bilo skupno izbranih 52 filmov. V kategoriji filmov, ki so jih ustvarili mladi (Kids made films - youth) je bilo izbranih le dvanajst filmov in med njimi tudi Rada te imam, gozd (I love you, forest). Film se je slovenski javnosti predstavil v začetku novembra, ko je bil izbran v tekmovalni program na 11. festivalu Enimation, ki vsako leto poteka v Mariboru.

filmarji-8-12-2021.jpg
ivica-voncina-31-8-2020-6.jpg
navednice-modre_edited.png

Učenci so, skupaj z mentorjem, ponovno dokazali, da je mogoče marsikaj narediti tudi v času, ki nam ni najbolj naklonjen.

IVICA VONČINA

ravnateljica OŠ Idrija

Festival KidzCinema sodeluje z uglednimi ustanovami na svetovni ravni. Ena teh organizacij je CIFEJ - Centre International de Film pour l'enfance et La Jeunesse (Mednarodni filmski center za otroke in mladino), ki je bil ustanovljen leta 1955 pod okriljem Unesca.

Ravnateljica Osnovne šole Idrija Ivica Vončina je ob tem povedala: »Razvijanje različnih področij dejavnosti, ki niso nujno vezane za šolsko vsebino, je vedno priporočeno in vredno spodbujanja. Učenci so, skupaj z mentorjem, ponovno dokazali, da je mogoče marsikaj narediti tudi v času, ki nam ni najbolj naklonjen. Vesela in ponosna sem, da nas spoznavajo, ne samo po Sloveniji, temveč tudi po svetu. OŠ Idrija postaja močna na filmskem delovanju, kar pa bomo še naprej omogočali.«

V mesecu decembru poteka več mednarodnih festivalov in v kratkem bomo poročali o dosežkih s pravkar končanega, ki je potekal na drugem koncu sveta, v Južni Ameriki.

Mentor mladih filmarjev Robert Jereb pa je za Idrijske novice povedal: »Zelo nas veseli, da je film prepričal selektorje mednarodnih festivalov doma in v tujini,« in se ob tej priložnosti za pomoč zahvalil profesorici Meliti Rutar ter sodelavcem iz Kulturno-umetniškega društva Birštat, še posebej Leonu Pajerju in profesorici Sandri Poljanec.

V kategoriji filmov, ki so jih ustvarili mladi (Kids made films - youth) je bilo izbranih le dvanajst filmov in med njimi tudi Rada te imam, gozd (I love you, forest) idrijskih šolarjev