Film »Gremo v šolo!« zmagal na natečaju KoRaketa 2020

Objavljeno: 2. 10. 2020 ob 9:51 | Spletno uredništvo

Kratki film »Gremo v šolo!«, ki je nastal v produkciji Osnovne šole Idrija, je osvojil prvo mesto na natečaju KoRaketa 2020. Naj spomnimo, da je lani na tem natečaju prav tako zmagal film idrijskih osnovnošolcev z naslovom »Generacija Z: Ne al´ ja?«.

Kratki film »Gremo v šolo!« so zasnovali pri filmskem krožku in izbirnem predmetu filmska vzgoja na Osnovni šoli Idrija. Snemanje je potekalo v februarju, torej še pred epidemijo in zaprtjem šol. Glavni lokaciji sta povezani z idrijsko dediščino, saj so snemali v topilnici in v Antonijevem rovu. Sodelujoče učenke in učenec so bili zelo zagnani, saj so največ posneli prvi vikend zimskih počitnic. Delo so sklenili v šoli, kjer so posneli zadnji del filma.

»Na naši šoli že več let razvijamo filmsko kulturo, kar se nenazadnje pozna tudi pri zanimanju za izbirni predmet filmska vzgoja, ki ima letos zaradi številčnega vpisa kar dve skupini. Zelo nas veseli, da je žirija natečaja prepoznala naše vztrajanje in napredovanje,« je ob nagradi za Idrijske novice povedal mentor Robert Jereb.

Film so ustvarjali Tia Jahn, Taja Svetlik, Lena Kleindienst, Veronika Poljanec, Izabela Luša, Neža Cargnelutti, Anja Hartman, Lamija Hasanagić, Lucija Mrak, Kaja Rebeka Iskra, Maruša Velikajne, Larisa Crnkić, Aljoša Velikanje, Maria Electra Požinel in Gaja Humar. Izkazali pa sta se najmlajši igralki Julija Jereb Herega in Zana Jazbar.

Film so ustvarjali Tia Jahn, Taja Svetlik, Lena Kleindienst, Veronika Poljanec, Izabela Luša, Neža Cargnelutti, Anja Hartman, Lamija Hasanagić, Lucija Mrak, Kaja Rebeka Iskra, Maruša Velikajne, Larisa Crnkić, Aljoša Velikanje, Maria Electra Požinel in Gaja Humar. Izkazali pa sta se najmlajši igralki Julija Jereb Herega in Zana Jazbar.

navednice-modre_edited.png

Ponosna sem na naše učence, ki s svojim delom prispevajo k prepoznavnosti naše šole. Vesela sem, da naši učitelji prepoznajo sposobnosti otrok in jim omogočijo delo, ki presega standarde in jih tako spodbuja pri ustvarjalnosti, ki je vedno gibalo napredka. Lepo je videti, da so mnogi zaposleni pripravljeni prispevati k nastanku nečesa dobrega.

IVICA VONČINA

ravnateljica OŠ Idrija

Z navdušenjem je novico o nagradi za film na natečaju KoRaketa 2020 sprejela tudi ravnateljica šole Ivica Vončina. »Ponosna sem na naše učence, ki s svojim delom prispevajo k prepoznavnosti naše šole. Vesela sem, da naši učitelji prepoznajo sposobnosti otrok in jim omogočijo delo, ki presega standarde in jih tako spodbuja pri ustvarjalnosti, ki je vedno gibalo napredka. Lepo je videti, da so mnogi zaposleni pripravljeni prispevati k nastanku nečesa dobrega,« je za Idrijske novice povedala ravnateljica osnovne šole Idrija Ivica Vončina.

film-2-10-2020-2.jpg

Člani ekipe in mentor se lepo zahvaljujemo CUDHg Idrija (Topilnica Hg in Antonijev rov), ki nam je omogočil snemanje na slikovitih lokacijah. Zahvala gre seveda učiteljicam Simoni Bevk (ki nam je sešila kape), Mateji Kogej Lapajne, Živi Caruso in Martini Jazbar Čefarin za pomoč in sodelovanje ter Romani Močnik, Alenki Medved, Greti Vončina, Maši Kenda, Patriciji Bizjak, Eriki Kavčič, Mariji Majnik, Tini Ferjančič in Marinki Gantar za izposojo rekvizitov. Zahvaljujemo se tudi drugim nastopajočim: knjižničarkama Miri Tratnik in Martini Vidmar, hišnikoma Igorju Ježu in Borisu Jerebu ter osebju v šolski kuhinji (Helena Mavri, Sanel Šarac, Matjaž Stolc, Mara Miškić in Simona Vončina). Na koncu še hvala Ančki Istenič, ki nam je podarila »čudežno vrečo« (kapne za kautar), Leonu Pajerju, ki nam je dovolil uporabo avtorske glasbe, in Sandri Poljanec za vsestransko pomoč.