Festivala idrijske čipke letos ne bo

Objavljeno: torek, 23. 3. 2021 ob 14:18 | Spletno uredništvo

Po tehtnem premisleku sta se strokovni in upravni odbor Festivala idrijske čipke soglasno odločila, da festivala v letu 2021 ne bo. To je v sporočilu za javnost poudarila Valerija Božič, direktorica Zavoda za turizem Idrija, ki je glavni organizator te osrednje turistično etnološke prireditve na Idrijskem.

cipka-23-3-2021.jpg

foto: spletni arhiv ZTI

Festival idrijske čipke je uvrščen med pet največjih etnoloških prireditev na Slovenskem, velik pomen pa ima tudi v mednarodnem prostoru, o čemer pričajo vsakoletne gostujoče razstave. Festival je v prvi vrsti poklon klekljaricam, ki idrijsko čipko ustvarjajo, vsem ljubiteljem klekljanja in glavnim akterjem klekljanja na Idrijskem, ki ustvarjajo strokovne vsebine festivala: Društvu klekljaric idrijske čipke, ki je s svojimi številnimi aktivnimi članicami vpeto v klekljanje na Idrijskem, Čipkarski šoli Idrija, ki znanje klekljanja prenaša na mlajše rodove s svojim izobraževalnim in strokovnim programom, Mestnemu muzeju Idrija, ki čipko zbira, dokumentira, hrani in predstavlja.

Festival idrijske čipke je eden glavnih promotorjev destinacije Idrija, klekljanje pa je kot nesnovna dediščina umeščeno tudi na seznam pri Unescu

valerija-verhovnik-29-6-2020-1.jpg
navednice-modre_edited.png

Po tehtnem premisleku smo se soglasno odločili, da festivala v letu 2021 ne izvedemo in ga prestavimo na naslednje leto oziroma ga odložimo v čas, ko bodo razmere dopuščale, da ga organiziramo v obsegu ter z vsebino, ki takšni okrogli obletnici pritiče.

VALERIJA BOŽIČ

direktorica Zavoda za turizem Idrija

Festival je ob finančni podpori Občine Idrija ter Zavoda za turizem Idrija eden glavnih promotorjev destinacije Idrija, klekljanje pa je kot nesnovna dediščina umeščeno tudi na seznam pri Unescu.

»Na eni strani sledi tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa je s svojo inovativno vsebino in sodobnimi pristopi v komunikaciji prireditev, ki strokovni program gradi na lastnostih idrijske čipke - natančnosti, spretnosti in iznajdljivosti,« je še zapisala Valerija Božič v sporočilu za javnost.

Želja ustvarjalcev strokovnih in spremljevalnih vsebin festivala je, da bi 40. Festival idrijske čipke dal častni poudarek tradiciji klekljanja na Idrijskem ter bi se z njim poklonili vsem akterjem idrijske čipke. »Žal pa to v danih razmerah ni mogoče, saj zaradi negotove prihodnosti ne razpolagamo z informacijami, v kakšni obliki bodo junija prireditve dovoljenje. Po tehtnem premisleku smo se v strokovnem in upravnem odboru Festivala idrijske čipke soglasno odločili, da festivala v letu 2021 ne izvedemo in ga prestavimo na naslednje leto oziroma ga odložimo v čas, ko bodo razmere dopuščale, da ga organiziramo v obsegu ter z vsebino, ki takšni okrogli obletnici pritiče.«