Festival idrijske čipke je odpovedan

Objavljeno: 27. 4. 2020 ob 10:45 - Avtor: Damijan Bogataj

Festivala idrijske čipke letos ne bo. Tako so sklenili člani strokovnega odbora in predstavniki glavnega organizatorja. Razlog za odpoved seveda tiči v zaostrenih zdravstvenih razmerah, ki se po oceni strokovnjakov do poletja še ne bodo izboljšale do te mere, da bi lahko vse običajne festivalske dogodke izpeljali brez skrbi za zdravje udeležencev.

festival-idrijske-cipke-27-4-2020.jpg

foto: FB arhiv FIČ

Odločitev je bila sprejeta v skladu s priporočili strokovnih institucij ter preventivnega preprečevanja okužb s koronavirusom. »Ocenili smo, da kljub napovedanim sprostitvam določenih ukrepov stanje v državi še ne bo dovolj stabilno za izvedbo festivala v obliki, kot smo ga načrtovali, prav tako pa od vseh institucij, ki smo pristojne za izvedbo festivala, ne bi bilo odgovorno, da ga izvedemo v obliki, kot smo je bili vajeni doslej. Zavedati se moramo tudi dejstva, da se večina institucij, ki smo vpletene v organizacijo festivala, zaradi nastale
situacije že sooča z nelikvidnostjo, saj smo vse odvisne tudi od lastnih virov prihodkov, sama izvedba festivala pa je močno odvisna tudi od sponzorskih sredstev, ki jih je v dani situaciji nerealno pričakovati,
« je v sporočilu za javnost zapisala direktorica idrijskega zavoda za turizem Valerija Verhovnik.

Organizatorji so se odločili, da izvedejo virtualni festival v načrtovanem terminu, torej od 19. do 21. junija 2020 z naslovom 39. virtualni Festival idrijske čipke. Vsebino le-tega bodo dogovorili v prihodnjih dneh.

valerija-verhovnik-27-4-2020.jpg
navednice-rdece.jpg

Hkrati z virtualno izvedbo festivala ne bomo pozabili tudi na promocijo destinacije Idrija. S pospešenimi promocijskimi aktivnostmi, ki bodo usmerjene v izlete v naravo, s povabili v naše gostilne, restavracije, kot tudi na oglede v rudnik, muzej, čipkarsko šolo in druge objekte kulturne dediščine ter s promocijo k nakupu idrijske čipke bomo skušali omiliti posledice, ki jih je prinesla trenutna situacija.

 

VALERIJA VERHOVNIK

direktorica Zavoda za turizem Idrija

Kljub temu pa so se v Idriji odločili, da izvedejo virtualni festival v načrtovanem terminu, torej od 19. do 21. junija 2020 z naslovom 39. virtualni Festival idrijske čipke. Vsebino le-tega bodo dogovorili v prihodnjih dneh. Festival idrijske čipke je ena največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, ki s spoštovanjem do bogate tradicije ročno klekljane idrijske čipke ohranja zgodovinsko izročilo ter hkrati spodbuja inovativnost pri oblikovanju in uporabi klekljanih mojstrovin. Festival idrijske čipke sledi na eni strani tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa je s svojo inovativno vsebino in sodobnimi pristopi v komunikaciji prireditev, ki gradi strokovni program na lastnostih, ki jih idrijska čipka nosi – natančnost, spretnost in iznajdljivost. Naštete lastnosti so povod, da letošnji festival v virtualni obliki ponese v svet nosilno sporočilo ter s tem zaznamuje svojo inovativnost in kreativnost.

festival---13-6-019.jpg

foto: Samo Trebižan

»Hkrati z virtualno izvedbo festivala ne bomo pozabili tudi na promocijo destinacije Idrija. S pospešenimi promocijskimi aktivnostmi, ki bodo usmerjene v izlete v naravo, s povabili v naše gostilne, restavracije, kot tudi na oglede v rudnik, muzej, čipkarsko šolo in druge objekte kulturne dediščine ter s promocijo k nakupu idrijske čipke bomo skušali omiliti posledice, ki jih je prinesla trenutna situacija,« je še zapisala direktorica zavoda Valerija Verhovnik.

Festival idrijske čipke je ena največjih etnoloških prireditev v Sloveniji