ČAS IN LJUDJE

Tudi v Cerknem obeležili teden dojenja

Objavljeno: ponedeljek, 16. 8. 2021 ob 13:55 | Avtorici besedila: Ajda Podobnik in Andreja Trček

Prvi teden v avgustu obeležujemo mednarodni teden dojenja, ki se vsako leto zaključi s festivalom Dojiva se. Festival, ki je letos istočasno potekal v dvaindvajsetih krajih po Sloveniji, je namenjen predvsem mladim in bodočim staršem, ki jih zanima zgodnje obdobje otroka in njegov razvoj. V soboto, 7. avgusta, smo festival, letos že drugič, pripeljali tudi v Cerkno. Izkušnje in misli smo delili na vrtu Društva upokojencev Cerkno.

dojiva-se-16-8-2021-2.jpg
dojiva-se-16-8-2021.jpg

Z rojstvom otroka se rodi novo življenje, nova radost, rodi se nova družina. Rodijo se tudi starši, ki lahko poleg vsega lepega doživljajo tudi veliko izzivov, težav in stisk. Namen festivala je bil poiskati odgovore na vprašanja, slišati stiske mame, ki se pojavljajo, predvsem pa ponuditi podporo mama – mami. Na festivalu v Cerknem sta se nam pridružili Mojca Petek, dipl. babica in svetovalka za dojenje, ter Teja Kobal, dipl. delovna terapevtka, svetovalka za optimalni gibalni razvoj pri Malem Gibku, ki nam je predstavila pravilno rokovanje z dojenčkom in vaje za optimalne gibalne vzorce. Obiska je bilo veliko; kar nekaj mamic dojenčkov in malčkov ter nosečnic. Bilo je lepo, srčno in podporno. Najpomembneje pa je, da smo ugotovile, da zmoremo!
Za sodelovanje se zahvaljujemo Društvu upokojencev Cerkno, ki nam je odstopilo prostor, Baru pri Gabrijelu za tehnično pomoč in Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, ki je izpostavila knjige, povezane s tematiko nosečnosti in starševstva.