STUDIO

Eva Petrič z idrijsko čipko po vsem svetu

Objavljeno: torek, 29. 6. 2021 ob 11:23 | Spletno uredništvo

Eva Petrič je že vrsto let najprodornejša ambasadorka idrijske čipke v svetu. Dunaj, München in Ljubljana so v tem trenutku povezani z Idrijo prav preko čipke. Eva Petrič čipke vključuje v večmedijske umetnine, ki jih z občudovanjem ogledujejo po vsem svetu.

Z idrijsko čipko pa se Eva Petrič ni srečala v Idriji ali Ljubljani. Prvič jo je uzrla in bila nad njo na mah navdušena v Argentini. Ko se je brezciljno potepala po tamkajšnji tržnici, je dobila navdih in odkupila veliko rabljenih čipk. Začela jih je šivati v velike oblake upanja ali »asemblaže«, ki so kasneje dobili mesto v ogromnih katedralah po vsem svetu. Ko jih dvignejo pod strop, zalebdijo v prostoru. Z njimi pa tudi vse zgodbe klekljaric, ki so jih klekljale.

»Zaslišimo zvoke okolja, kjer so nastajale, vidimo zgodbe ljudi, ki so jih uporabljali. To so čipke z dušo, ki se prenaša od uporabnika do uporabnika,« še pove Eva Petrič ter dodaja, da je pogled v nočno nebo kot čipka, vse je tako jasno in čisto in vse je tako povezano. Eva Petrič je ena redkih slovenskih v svetu uveljavljenih večmedijskih ustvarjalcev. Ustvarja v Ljubljani, na Dunaju in v New Yorku. Na Univerzi Webster na Dunaju je diplomirala iz psihologije in vizualne umetnosti ter v Berlinu magistrirala iz novih medijev. Njen oče je Ernest Petrič, nekdanji ustavni sodnik in diplomat. Družina mu je tako sledila na mnogih delovnih mestih od Kolumbije, Iraka, Etiopije, Indije, Amerike, Avstrije, ...

Eva Petrič izjemno spoštuje klekljarice in zvok klekljev jo še vedno fascinira. Odlično sodeluje z Majo Svetlik iz idrijske čipkarske šole ter s članicami eksperimentalne skupine. Čipke, ki nastanejo v tem sodelovanju, so avtorsko delo in soavtorstvo Eva Petrič s spoštovanjem deli s klekljaricami.

Že pred leti je sodelovala pri likovni opremi klavirjev, ki jih vsako leto podarijo osnovnim in glasbenim šolam v New Yorku. Navdušena nad tem izzivom je sama pianino pobarvala v modro barvo, v spomin na preminule v napadu 11. septembra, in nanj nalepila čipke. Nad njenim izdelkom so bili navdušeni tudi organizatorji in uporabniki, ki na tako polepšan klavir lahko igrajo. »11. septembra 2001 je bil v New Yorku krasen dan brez oblačka. Takrat sem bila maturantka v New Yorku in še danes se živo spominjam barve neba tistega jutra, ki mu je sledila uničujoča katastrofa ...«

VIDEO POSNETEK

eva-petric-29-6-2021-3.jpg
navednice-modre_edited.png

Cesta, ki vodi v Idrijo, je kot idrijska čipka. Zavita in čarobna. Popelje nas na različne konce in kraje. Tako kot tudi čipka.

eva-9-9-10-020.jpg

Pred petimi leti je ustvarila Belo golobico na valovih Alfa, ki je spremljala idrijsko delegacijo na svetovnem kongresu klekljaric v Ljubljani. V zadnjem času je oblikovala tudi svoj parfum in stekleničko z motivom idrijske čipke, ki bo potovala v vesolje.

Več in podrobneje o življenju in delu Eve Petrič ter njeni navezanosti na idrijsko čipko pa v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic. Z umetnico se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

AUDIO POSNETEK

Eva Petričvečmedijska umetnica
00:00 / 15:57