Eta podarila sto mask

Objavljeno: ponedeljek, 30. 3. 2020 ob 11:55 / posodobljeno: ponedeljek, 30. 3. 2020 ob 12:21

Zdravstveni delavci se v zadnjih dneh in tednih soočajo še s pomanjkanjem opreme in to velja tudi za zaposlene v Zdravstvenem domu Idrija. Zadrego s pomanjkanjem mask je za nekaj dni omililo podjetje Eta, ki je podarilo sto mask visoke kvalitete, s standardom FFP3. Te uporablja medicinsko osebje za vsakodnevno delo v enoti Covid-19 pri nudenju storitev nujne medicinske pomoči in na intervencijah. 

Avtor: Damijan Bogataj

maska-30-3-2020.jpg

»Pet potrjenih primerov na območju občin Idrija in Cerkno priča, da se virus, ki povzroča bolezen Covid-19, izjemno hitro širi med ljudmi, zato sta najbolj učinkovita preventivna ukrepa omejevanje socialnih stikov ter dosledno upoštevanje higienskih priporočil,« so zapisali v sporočilu za javnost v Zdravstvenem domu Idrija. 
V omejevanje socialnih stikov, ki je najbolj učinkovit ukrep za zajezitev epidemije, so usmerjeni vsi sprejeti ukrepi na nacionalnem nivoju. Občani pa moramo te omejitve dosledno spoštovati in vsak po svoje prispevati k temu, da jim po najboljših močeh in priporočilih sledimo v vseh naslednjih dneh in tednih. Izjemnega pomena je, da vsebino omejitev tudi razumemo. Torej, ostanimo doma pomeni, da svoje stike res omejimo na našo ožjo družino, s katero smo vsak dan skupaj. Pomeni, da ne hodimo na obiske, pa čeprav čez hodnik v sosednje stanovanje. Pomeni, da ne obiskujemo naših bližnjih in sosedov, pa če je to še tako težko. Pomeni, da tudi v službi vse stike omejimo na najbolj nujne.
Poleg tega pa je izjemnega pomena upoštevanje vseh higienskih ukrepov, med katerimi je najbolj pomembno umivanje in razkuževanje rok ter pravilna higiena kašlja.
»Zdravstveni delavci pa, v izogib dodatnim obremenitvam v tem času, opozarjamo še na to, da se vsi čim bolj izogibamo tudi vsem tveganim prostočasnim dejavnostim in aktivnostim, ki predstavljajo povečano tveganje za poškodbe, kot so nekatere športne aktivnosti in delovne aktivnosti v naravi, kot so sekanje, žaganje in podobno,« so še zapisali v Zdravstvenem domu Idrija. V primeru suma na okužbo pa nikar ne hodite v zdravstveni dom! »Še vedno opozarjamo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 ne hodi v zdravstveni dom in se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko 05 37 34 220 (delovne dni) ali v primeru nujnih stanj (npr. težko dihanje) in izven delovnega časa ambulante med tednom ter vikende na urgentno številko 05 37 34 212. Če vam je odrejena 14-dnevna »samoizolacija«, strogo upoštevajte navodila zdravnika. Z upoštevanjem vseh priporočil in omejitev bomo vsi skupaj in vsak po svoje mogoče uspešni pri omejevanju epidemije.«
Le s skupnimi močmi bomo premagali virus. Ostanimo zdravi.