Ermin Oblak s spomini na Camino

Idrija, 7. novembra 2019

uredništvo

Ermin Oblak je sinoči pred polnim avditorijem v Galeriji Magazin predstavil popotniške vtise, ki jih je doživel med dobrim mesecem dni dolgim peš romanjem po severni poti znane romarske poti Camino. To je bil že njegov tretji romarski podvig.

ermin-oblak-1---7-11-019.jpg

Ermin Oblak in Milanka Trušnovec, direktorica Mestne knjižnice in čitalnice Idrija / foto: Damijan Bogataj

Quotation-Marks.jpg

Po nesrečnem padcu z drevesa pred trinajstimi leti niti v sanjah nisem pomislil, da bom kdaj doživel to.

Ermin Oblak

ermin-oblak-2---7-11-019.jpg

Na poti je doživel marsikaj. Srečeval je druge romarje, iskal prenočišča in raziskoval pokrajino. Navdušen nad lepotami podeželske Španije se je umikal od velikih mest. Del navdušenja je sinoči delil tudi s publiko, ki ga je po izčrpnem predavanju in predstavitvi najlepših fotografskih posnetkov na velikem platnu nagradila z dolgim aplavzom. V reki romarjev je bil povsem anonimen, le v enem od romarskih prenočišč je srečal domačina, ki ga je ob črkovanju njegovega priimka Oblak hitro povezal s slavnim nogometašem Atletika iz Madrida Janom Oblakom. Popotnik Ermin in nogometaš Jan nista v sorodu, z enakim priimkom pa sta bila za en dan ambasadorja Slovenije v popotniškem Albergu na Jakobovi romarski poti.

Zbrane v galeriji je že uvodoma spomnil, da je bil leta 2006 še povsem nepokreten in na invalidskem vozičku, z neverjetno trmo in voljo ter pomočjo strokovnjakov pa se je spet naučil hoditi. Pred desetletjem je v zahvalo za ozdravljenje že prehodil francosko in kasneje še portugalsko pot do romarskega kraja Santiago de Compostela, letos pa se je cel mesec junij boril s kilometri na severni poti in jo tudi uspešno končal.

Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih poti, ki vodijo do svetišča svetega Jakoba v Composteli. Cerkev se nahaja v Galiciji na severozahodu Španije in je bila poleg Rima in Jeruzalema največje krščansko romarsko svetišče. Severna pot poteka ob obali in je zaradi terena, po katerem poteka, tudi najzahtevnejša pot do Campostele. Od mesta Irun blizu francoske meje do cilja je Ermin Oblak v mesecu dni do cilja prepešačil neverjetnih 825 kilometrov ter pot nadaljeval še do mesta Muxio in tam zabeležil 946 prehojenih kilometrov.

ermin-oblak-3---7-11-019.jpg

»Po nesrečnem padcu z drevesa pred trinajstimi leti niti v sanjah nisem pomislil, da bom kdaj doživel to,« je ob koncu potopisnega predavanja z diapozitivi povedal Ermin Oblak. V imenu publike se mu je za srčnost in zgled neomajne volje zahvalila direktorica knjižnice Milanka Trušnovec.