Epidemija pahnila zdravstveni dom v izgubo

Objavljeno: ponedeljek, 15. 3. 2021 ob 9:20 | Spletno uredništvo

Tomaž Glažar je pred dobrim mesecem prevzel vodenje Zdravstvenega doma Idrija. Po poklicu je ekonomist z dolgoletnimi izkušnjami na področju zdravstva. V TV studiu Idrijskih novic je spregovoril o zdravstvenem stanju v občinah Idrija in Cerkno pa tudi o načrtih za izboljšave. Z njim se je pogovarjal urednik Damijan Bogataj.

ZD-Idrija-241.jpg

Zdravstveni dom Idrija ima okrog 110 zaposlenih, od tega 22 zdravnikov

Tomaž Glažar je bil direktor Direktorata za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje, predsednik sveta UKC Ljubljana, direktor Zdravstvenega doma Vrhnika in v zadnjem obdobju tudi svetovalec številnim bolnišnicam pri sanacijskih programih. Vse te delovne izkušnje mu bodo še kako prav prišle pri vodenju zdravstvenega doma v Idriji.

Ta javni zavod ima že tretje leto zapored izgubo. V poslovnem letu 2019 so pri okoli 6 milijonov evrov prometa pridelali 114.000 izgube, leto pred tem pa 118.000 evrov izgube. Izguba v lanskem poslovnem letu je za 2/3 manjša, do nje pa je po tolmačenju novega direktorja prišlo zaradi povečanih stroškov, ki so povezani z omejevanjem epidemije Covid-19. »Država je sprva obljubljala neka nadomestila, a je sedaj malo verjetno, da bomo te stroške dobili res poplačane,« je povedal novi direktor Tomaž Glažar. Po njegovem mnenju si posebno pohvalo zaslužijo vsi zdravstveni delavci v Idriji in Cerknem, ki so se pogumno in strokovno soočili z epidemijo in požrtvovalno delovali v času najhujše krize. Od rednih ambulant je delo zastalo le v Centru za krepitev zdravja, kar pa se bo verjetno poznalo pri zdravju občanov na dolgi rok. Želijo si, da bi se tudi delovanje tega centra, ki ga po novem plačuje zdravstvena zavarovalnica, čim prej vrnilo na stare tirnice.

Direktor je predstavil tudi delovanje urgentnega dispečerskega centra in službo nujne medicinske pomoči, ki se v zadnjem času vse pogosteje za prevoze hudo bolnih in poškodovanih občanov obrača po pomoč na helikoptersko prehospitalno enoto.

VIDEO POSNETEK

tomaz-glazar-15-3-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Tomaž Glažarnovi direktor Zdravstvenega doma Idrija
00:00 / 24:52
navednice-modre_edited.png

Stanje na medicini dela, prometa in športa je nevzdržno. Ob kandidiranju na to delovno mesto sem obljubil, da bom vse svoje sile usmeril v to, da vzpostavimo dve ambulanti, ki pa ne bi izvajali izključno samo pregledov. Medicina dela je namreč veliko več od tega.

Zmanjšanje števila pregledov v ambulanti nujne medicinske pomoči v tem letu pripisujejo predvsem epidemiji, saj se občani redkeje odločajo za preglede, če le-ti niso res nujni. Obravnavali so tudi manj primerov poškodb, ki bi bile povezane s športnimi dejavnostmi, saj so bila minulo zimo smučišča zaprta.

Zdravstveni dom Idrija je na listo nujnih investicij uvrstil nakup novega rentgenskega aparata, saj je obstoječi tehnološko zastarel in dotrajan. Nakup naj bi izvedli že v tem koledarskem letu. Kdaj se bo zdravstvena postaja v Cerknem preselila na staro Eto, pa direktor Tomaž Glažar ne želi napovedovati, saj je potrebno poslopje pred selitvijo preurediti in prilagoditi za izvajanje zdravstvenih programov. Potrdil pa je, da so razmere v Cerknem slabe in da je selitev prepotrebna.

Kdaj bodo uspeli v zdravstvenem domu Idrija zagotoviti dovolj zdravnikov tudi na oddelku za pediatrijo in ginekologijo ter katere programe bodo po selitvi na staro Eto odprli v Cerknem, pa poglejte v posnetku pogovora iz TV studia Idrijskih novic.