ČAS IN LJUDJE

Emilija – Napoleonova edina prava ljubezen

Objavljeno: sreda, 15. 12. 2021 ob 10:54 | Spletno uredništvo

Na današnji 15. december se je leta 1785 v Idriji rodila Eva Lucija Cecilija Viktorija Kravs, ki se je v svetovno zgodovino vpisala kot življenjska sopotnica Napoleona prvega. Ta ji je podelil tudi plemiški naziv baronica plemenita von Wolfsberg.

Kot je v leksikonu zapisala Danila Zaletel, se je Eva Lucija Cecilija Viktorija Kravs rodila kot najstarejša med petimi otroki cesarsko-kraljevega rudarskega nadzornika Jožeta (Josipa) Krausa in učiteljeve hčere Rozalije Schlibar. Krščena je bila v cerkvi svete Barbare, ki je stala na današnjem Mestnem trgu, o čemer priča udi zapis v krstni knjigi. Josip Kraus je prišel v Idrijo v službo k rudarskemu uradu, domnevno iz Kremnitza. Njegov ded in babica, po veroizpovedi žida, sta se krstila, svoje otroke vzgajala v katoliški veri in družino v Leopoldovem na Dunaju preživljala s kramarjenjem s starinami.

pasja grofica2-18-12-19.jpg

Viktorija, kakor so jo klicali domači, je Napoleona domnevno prvič videla v Ljubljani pri svojih dvanajstih letih, ko je 28. aprila 1797 spremljala očeta na službeni poti. Cesar se je s svojim najožjim spremstvom tam ustavil za nekaj ur. To srečanje je zaznamovalo njeno življenje.

Viktorija, kakor so jo klicali domači, je Napoleona domnevno prvič videla v Ljubljani pri svojih dvanajstih letih. To srečanje je zaznamovalo njeno življenje.

pasja grofica-18-12-19.jpg

Do očetove smrti leta 1802 je živela v Idriji. Takrat se je sedemnajstletna Viktorija z materjo preselila na Dunaj, kjer je dobila varuha Philippa Mainonija, cesarsko-kraljevega dvornega tajnika pri topničarskem ravnateljstvu. Z njim je leta 1805 obiskala Schöenbrunn in se srečala z Napoleonom. Hitro je postala njegova ljubica in ga spremljala na vojnih pohodih po celi Evropi. Trdila je, da je bila z Napoleonom legitimno poročena.

Viktorija in Napoleon sta se ločila, ko je bil leta 1814 pregnan na Elbo, in se od takrat nista nikoli več videla. Leta 1817 se je poročila z doktorjem Johannesom Michaelom Schönauerjem, dvornim in sodnim odvetnikom z Dunaja.

Umrla je v Gniglu pri Salzburgu 15. ali 16. aprila, telesno in duševno strta, z 10.675 goldinarjev in 2 krajcarjema dolga. Pokopali so jo na pokopališču v St. Gildenu.

Hiša ob Nikovi, v kateri je bila rojena, še stoji in ohranja legendo.

pasja-grofica-15-12-2021-2.jpg
navednice-modre_edited.png

Vedeti moramo, da je imel Napoleon ljubice vedno za zelo kratek čas, Emilija pa je bila z njim celih 15 let, kar pomeni, da je bilo na njej nekaj neustavljivo privlačnega. Nesebično ga je imela rada.

BOGDAN NOVAK

avtor knjige Pasja Grofica

Pisatelj Bogdan Novak je leta 2006 napisal in pri Cankarjevi založbi izdal roman Pasja grofica, ki je med bralci v Sloveniji naletel na zelo lep sprejem. Avtor je takrat povedal: »Napoleon je enkrat povedal, da vse ženske od njega nekaj zahtevajo. Bodisi denar, plemiške nazive, dragulje, karkoli. Razen njegove mame, samo njegova mama ga je imela rada takega, kot je bil, kot človek in ne kot cesar. Mislim, da je bila Emilija ravno taka. Vedeti moramo, da je imel Napoleon ljubice vedno za zelo kratek čas, Emilija pa je bila z njim celih 15 let, kar pomeni, da je bilo na njej nekaj neustavljivo privlačnega. Nesebično ga je imela rada.«

pasja-grofica-15-12-2021.JPG

Nekdo je Emiliji kasneje postavil nagrobnik z marmorno ploščo, na kateri piše:

Tukaj počiva

pasja grofica

Emilie Victoria baronica v. Wolfsberg

roj. Kraus

dolgoletna spremljevalka Napoleona I.

na vseh bojnih pohodih in njegova

zvesta tovarišica do njegovega padca.

Rojena v Idriji na Kranjskem 1785.

Umrla v Gniglu 15. aprila 1845.

Kdor je brez krivde in napak,

naj prvi vrže kamen nanjo.