KULTURA

Emil Svetlik kot kolorist zmagovalnega filma

Objavljeno: ponedeljek, 18. 10. 2021 ob 14:29 | Avtor besedila: Damijan Bogataj

Emil Svetlik, vrhunski mojster za korekcijo filmske slike, je bil na nedavnem Festivalu slovenskega filma v Portorožu med vsemi sodelavci zagotovo avtor z največjim številom prihodov na predstavitveni oder. Kot vrhunski kolorist je sodeloval pri postprodukciji vrste filmov in med temi je bil tudi absolutni zmagovalec letošnjega festivala film »Prasica, slabšalni izraz za žensko«. Za piko na i je film Prasica osvojil tudi nagrado občinstva: povprečna ocena na oddanih glasovalnih lističih je bila 4,47.

emil-svetlik-18-10-2021-foto_Luka_Matijevec.jpg

Zmagoslavje filma so poznavalci napovedali še pred slovesno premiero v avditoriju. Do zadnjega kotička nabita dvorana je dihala s filmom pod očitnim vtisom številnih sodelavcev, ki so soustvarjali film. Gre pravzaprav za generacijski film današnje mladine, ki je ujeta v brezizhodnih situacijah in si bolj ali manj uspešno išče svoj prostor v družbi. Komična drama Prasica, slabšalni izraz za žensko, je žirijo, kot so zapisali, najbolj presenetila in očarala, češ da poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov.

»Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije,« so zapisali člani žirije Primož Bezjak, Dana Budisavljević in Želimir Žilnik.

V filmu spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve (Liza Marijina), ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni iskalnik.

prasica-18-10-2021-foto-sasa-huzjak.jpg

»Glavni lik pripada generaciji 30-letnih umetnikov, ki za ta liberalni kapitalizem niso ravno dobrodošla generacija. Ampak dajmo reči, tudi oni preživijo, kot vse generacije,« je o svojem filmu povedala režiserka Tijana Zinajić.

Emil Svetlik je mladost preživel v Idriji. Življenje ga je kasneje zaneslo na študij in tako je po vzoru številnih svoj delovni prostor našel v Ljubljani. Vrsto let je bil vodilni kolorist na nacionalni televiziji. Danes deluje v podjetju Teleking 001, kjer sodeluje kopica vrhunskih mojstrov za končno obdelavo filmskega zvoka in slike. Emil Svetlik je za svoje odlično obvladovanje in izjemen prispevek k nacionalni kinematografiji že pred leti prejel nagrado Kosobrin, ki jo društvo režiserjev podeljujejo za izstopajoče dosežke v neavtorskih, a nepogrešljivih filmskih poklicih.

Na nedavnem festivalu v Portorožu smo tako ob že omenjenem zmagovalnem filmu Prasica videli tudi filme Inventura, Morena, Septembrska klasa, Sanremo, Zastoj in kratki film Kazenski strel. Vsem tem je končno barvno podobo dal prav Emil Svetlik.

emil-svetlik-18-10-2021-2.jpg
navednice-modre_edited.png

Vsake nagrade smo v ekipi iskreno veseli. V teh mesecih pa gledamo naprej, saj že finaliziramo nove projekte in filme, ki bodo na programu nacionalnega festivala šele prihodnje leto.

EMIL SVETLIK

kolorist

»Vsake nagrade smo v ekipi iskreno veseli. V teh mesecih pa gledamo naprej, saj že finaliziramo nove projekte in filme, ki bodo na programu nacionalnega festivala šele prihodnje leto,« je po slovesni podelitvi Vesen v Portorožu posebej za Idrijske novice povedal Emil Svetlik.

Zmagovalni film Prasica bodo producenti poslali v redno kinematografsko distribucijo šele v marcu prihodnje leto, premiero pa načrtujejo v Kinu Šiška v Ljubljani, kjer bodo za dobro glasbo po premieri poskrbeli vsi ansambli, ki so prispevali glasbo za film.