Elvira Hasanagić in njen Verdi

Objavljeno: torek, 3. 3. 2020 ob 8:50

Elvira Hasanagić je minuli petek na predpremieri nastopila v naslovni vlogi Luise Miller v istoimenski Verdijevi operi. Režijo tokratne, v Sloveniji šele druge postavitve te opere so zaupali priznanemu nemškemu režiserju Lutzu Hochstraaterju. V prihodnjih tednih pripravljajo še več ponovitev.

Avtor: Damijan Bogataj

Nastop Elvire Hasanagić v naslovni vlogi Verdijeve Luise Miller je vsekakor pomembna točka v njeni pevski karieri. Seveda to ni bil njeni debi v naslovnih vlogah, priprava vsake pa seveda terja ob obilici znanja tudi veliko priprav, saj je v izvedbo vsake operne predstave vključenih zelo veliko ustvarjalcev.

»Verdijeve opere so zame osebno vrhunec v opernem svetu. Je pa vsaka nadaljnja vloga, ne glede na komponista, zame izziv in izjemen užitek,« je dan po predpremieri za Idrijske novice povedala Elvira Hasanagić.

Luisa Miller je bila leta 1849 krstno uprizorjena v Teatro San Carlo v Neaplju. Dela, ki jih je Verdi ustvaril pred tem, so s stališča čustev in motivacije osrednjih oseb veljala za bolj preprosta.

elvira--4-3030-020.jpg
elvira--5-3030-020.jpg
navednice-sive.jpg

Verdijeve opere so zame osebno vrhunec v opernem svetu. Je pa vsaka nadaljnja vloga, ne glede na komponista, zame izziv in izjemen užitek.

Opera Liuse Miller je nastala po drami Spletkarstvo in ljubezen Johanna Christopha Friedricha von Schillerja, libreto opere je napisal Salvadore Cammarano. Pritegnili sta ga strastna zgodba in neizbežnost, s katero protagonista drvita v tragični konec. »Psihološko prodorni in večplastni značaji, med njimi vsekakor v politično spletko ujeta Luisa in Rudolf, ki se ne more sprijazniti z njeno odločitvijo za poroko z drugim moškim, ter dejstvo, da ljubimca prepozno spregledata igro intrig, so bili več kot zgolj dobra osnova za to, da se je razkril tudi Verdijev dar za čudovite lirične linije in pretanjeno orkestracijo,« je v napovednem besedilu zapisala dramaturginja predstave Tatjana Ažman.

Luisa Miller je bila leta 1849 krstno uprizorjena v Teatro San Carlo v Neaplju. Dela, ki jih je Verdi ustvaril pred tem, so s stališča čustev in motivacije osrednjih oseb veljala za bolj preprosta, od tod dalje pa je skladatelj v svojem opusu začel graditi nov in bolj zapleten svet. Schiller je bil nedvomno poleg Shakespeara Verdijev literarni favorit, saj se je v svojih delih zavzemal za dostojanstvo človeške duše v razponu od romantično razviharjenih do globlje filozofsko sporočilnih vsebin. Skladateljeve poznejše opere so Luiso Miller sicer nekoliko zasenčile, a se je kljub temu uspela obdržati na repertoarjih opernih gledališč. Delo, polno lepote in žlahtnosti, je vselej kljubovalo okusom mode, zlasti Rudolfova arija Quando le sere al placido se je v zgodovino zapisala kot eden izmed biserov klasičnega tenorskega repertoarja.

elvira--1-3030-020.jpg

Elvira Hasangić bo v naslovni vlogi Luise Miller spet nastopila drevi in potem še v ponovitvah v četrtek in soboto, 5. in 7. marca. V prihodnjih mesecih pa jo čaka še en velik in pomemben projekt. V sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bo za jubilejno zgoščenko posnela Verdijev album. Ob tem pa se ji obetata še dve naslovni vlogi v Verdijevih operah na odrih priznanih opernih gledališč v Evropi.

elvira plakat luisa-7-3-3-20.jpg