Električno kolo tudi za slepe in slabovidne

Objavljeno: sreda, 19. 5. 2021 ob 8:06 - posodobljeno: 19. 5. 2021 ob 12:35 | Spletno uredništvo

Na Goriškem se vse bolj dviguje temperatura pred nedeljsko 15. etapo Gira d'Italia, ki se bo odvijal tudi na slovenski strani meje, in sicer v Novi Gorici ter v Goriških Brdih. V okviru spremljajočih dejavnosti, ki bodo potekale ob etapi, bo tudi čezmejna promocijska etapa E-bike, ki se je bodo udeležile znane športne osebnosti z obeh strani meje. Med njimi bo tudi slovenski para-triatlonec Alen Kobilica, skupaj s spremljevalcem Urhom Klenovškom. Na etapi bosta vozila električno kolo dvojec, ki ga je izdelal nemški proizvajalec koles Schauff po naročilu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Po etapi bo kolo namenjeno programu rehabilitacije slepih in slabovidnih v domačem in lokalnem okolju.

slepi-19-5-2021-3.jpg

foto: Mateja Pelikan

Več kot polovico sredstev za nakup kolesa, ki stane 6.000 evrov, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica pridobilo s strani donatorjev, med njimi Kolektor, ProLoco Trade, Klet Brda, Elektro Primorska, Mab-Export, Top Stil d.o.o. in Lions klubi severne Primorske, preostanek sredstev pa društvo zbira s pomočjo SMS donacij.

SMS donacije

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo SLEPI (ali SLEPI5) na številko 1919.

Prispevali boste 1 (ali 5) EUR

slepi-19-5-2021-1.jpg

Čezmejna promocijska etapa E-bike se bo začela v Ogleju, potekala čez Goriška Brda in Novo Gorico in zaključila v Gorici, tako kot redna etapa Gira. Start etape je predviden dve uri pred začetkom redne etape. Na etapi bo sodelovala mešana slovensko-italijanska ekipa, sestavljena iz šestih članov, treh slovenskih: članica slovenske smučarske reprezentance Ana Bucik, nekdanji uspešen maneken, član paraolimpijske reprezentance Slovenije Alen Kobilica in bivši slovenski nogometni reprezentant Matej Rožič Mavrič, ter treh italijanskih: nekdanja »mountain« bike kolesarja Samira Todone in Andrea Zoratti ter nekdanji košarkar Michele Mian.

navednice-modre_edited.png
igor-miljavec-19-5-2021.jpg

Tudi osebe z oviranostmi usmerjamo v ta šport, kajti vemo, da so med nami kolesarji. 

IGOR MILJAVEC

predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica

Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, je bil upravičeno navdušen nad tem, da so v kratkem času uspeli nabaviti ustrezno kolo: »To je eden najlepših trenutkov, ki jih človek lahko doživlja. To je nadgradnja sodelovanja z novogoriško mestno občino in nenazadnje nadgradnja našega programa rehabilitacije slepih in slabovidnih, ki jo izvajamo na severnem Primorskem. Tudi osebe z oviranostmi usmerjamo v ta šport, kajti vemo, da so med nami kolesarji. 5. junija bomo skupaj s Kletjo Brda organizirali 25. maraton Junaki vinogradov, kjer bomo vozili s petimi dvojci. To bo še dodatna spodbuda za naše člane, kajti želimo si, da so tudi naši člani turisti in tako omogočimo družinam, da se bodo lahko z električnimi kolesi aktivno vključevali v turizem na severnem Primorskem, predvsem pa na Goriškem.«

Več kot polovico sredstev za nakup kolesa, ki stane 6.000 evrov, je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica pridobilo s strani donatorjev, preostanek sredstev pa društvo zbira s pomočjo SMS donacij.

slepi-19-5-2021-2.jpg