Z električnim kolesom od placa do Likarce

Objavljeno: 7. 9. 2020 ob 14:37 - posodobljeno: 10. 9. 2020 ob 10:18 | Damijan Bogataj

Dolgo napovedovani začetek delovanja sistema mestnih električnih koles pod blagovno znamko BE CIKL je kljub vsem težavam s strani proizvajalcev koles, stekel. Župan Tomaž Vencelj je s projektom, ki je stal 310.000 evrov, zadovoljen.

becikl-7-9-2020-4.jpg

foto: Občina Idrija

V petek, 4. septembra, so namenu predali sistem javnih električnih koles, ki so namenjena predvsem Idrijčanom. V sistemu je pet postaj – polnilnic in na njih je na voljo 34 električnih koles, ki so namenjena le uporabi po mestu. Uporabniki, starejši od 14 let, jih bodo lahko brezplačno uporabljali, ko bodo s podpisom pogodbe in plačilom članarine na TIC-u pridobili kartico in pin številko, za nepolnoletne bodo pogodbo podpisali starši ali skrbniki. Letošnje kartice bodo veljale še do konca sezone prihodnje leto.

Župan Tomaž Vencelj je v dneh pred odprtjem tudi sam preizkusil sistem in se je z električnim kolesom največkrat zapeljal na kosilo. Ena bistvenih prednosti električnega kolesa v primerjavi z avtomobilom pa je, da ni obremenjen z iskanjem parkirnih mest.

Za celoten sistem je občina plačala 310.000 evrov, približno 30 % je evropskih sredstev, ostalo je zagotovila občina iz proračuna. S sistemom brezplačne izposoje električnih koles v Idriji bo upravljal Zavod za turizem Idrija, vzdrževal pa ga bo Valter Bonča.

becikl-7-9-2020-2.jpg

Uroš Gnezda, direktor podjetja Cult, ki proizvaja ta kolesa in je vzpostavilo tudi infrastrukturo sistema izposoje, je ob odprtju povedal, da je sistem računalniško podprt in preprost za uporabo. Ko uporabnik pride na eno od petih postajališč za električna kolesa v mestu, tam stopi najprej k »totemu« - računalniku, kjer je na ekranu označeno mesto, kamor uporabnik prisloni kartico. Odpre se okence za izpis pin kode, ki jo uporabnik potrdi in prikažejo se kolesa, ki so na voljo. Pritisniti je potrebno številko od 1 do 6, katero kolo želite in da je na voljo, zatem uporabnik stopi do kolesa, kjer sveti lučka, jo pritisne in s tem se kolo odklene. Od takrat je uporabnik odgovoren za kolo in tedaj začne teči 14 ur, ki jih ima uporabnik tedensko na voljo. Ko se kolo vrne, sistem to zazna, zvočni signal pa potrdi, da je kolo vrnjeno pravilno.

Električno mestno kolo doseže hitrost do 25 kilometrov na uro in zmore z enim polnjenjem prevoziti okoli 80 kilometrov, a lahko tudi manj, odvisno od obremenitve, terena in drugih zunanjih dejavnikov. Na monitorju količka na vsaki postaji, ali pa od doma s pomočjo pametnega telefona oziroma računalnika, lahko uporabniki vsak trenutek na zemljevidu preverijo razpoložljivost koles na posameznem postajališču. Uporabniki bodo odgovorni za skrbno ravnanje z električnim kolesom, morebitne objestneže pa bo z računalniško podporo ter ob znani številki kolesa in času uporabe mogoče tudi hitro odkriti.

Za celoten sistem je občina plačala 310.000 evrov, približno 30 % je evropskih sredstev, ostalo je zagotovila občina iz proračuna. S sistemom brezplačne izposoje električnih koles v Idriji bo upravljal Zavod za turizem Idrija, vzdrževal pa ga bo Valter Bonča. Ob pozitivni izkušnji z obstoječim, bo občina sistem lahko širila tudi na območja mesta, kjer postajališč za električna kolesa sedaj še ni. Številni domačini pa pogrešajo povezavo do Spodnje Idrije, ki z Idrijo tvori somestje. Postaja sistema BE CIKL bo po optimističnih napovedih iz Mestne hiše v Spodnji Idriji zgrajena prihodnje leto, ko naj bi bila zgrajena tudi kolesarska povezava med Marofom in Faro.

becikl-7-9-2020-3.jpg

foto: Rado M. / IG rad_o_rad