ebm-papst že dvajseto leto deluje v Podskrajniku

Objavljeno: ponedeljek, 22. 3. 2021 ob 7:43 | Spletno uredništvo

Jošt Rupnik je zadnjih dvajset let glavni direktor podjetja ebm-papst Slovenija. Uspešno podjetje iz Podskrajnika v občini Cerknica pa ima korenine v Spodnji Idriji in Idriji. Iz skromnega obrata za sestavljanje elektromotorjev se je razvilo v pomembnega člana evropske družine ebm-papst.

Začetki podjetja segajo v danes že porušeno nekdanje lesno skladišče na Uti v Idriji, kjer je stekla prva proizvodnja elektromotorjev. To je bil čas, ko se je Idrija zaradi usihanja rudnika odpirala za nove naložbe. Sprva obrat za sestavljanje elektromotorjev Iskre iz Železnikov je z leti prerasel v Iskro Idrija, kasneje pa v Rotomatiko in Hidrio. Iz zasilnih prostorov v opuščenem lesnem skladišču na Uti so se preselili v nove hale na levem bregu Kanomljice v Spodnjo Idrijo.

Del takratne Rotomatike, tako imenovani Profitni center mali motorji, je postal del skupnega vlaganja med družbama Alcatel in Rotomatika in tako je nastalo podjetje Ydria motors. To je za izvajanje večine poslovnih funkcij najemalo storitve pri Rotomatiki. In ko je ta svoj delež v podjetju prodala nemškemu partnerju, se je celotno podjetje pred 20 leti moralo izseliti iz Spodnje Idrije. Nov prostor so našli v Podskrajniku, kjer podjetje tudi po spremembi imena deluje še danes.

Jošt Rupnik je vso zapisano zgodovino podjetja spremljal iz prve roke. Že kot štipendist se je vključeval v delo podjetja. Ob ustanovitvi Ydria motors je postal tehnični direktor in po selitvi v Podskrajnik glavni direktor podjetja.

»Vedno smo imeli odlično ekipo, ki si je znala zadati visoke cilje in jih tudi doseči,« je ob obujanju spominov na prehojeno pot povedal Jošt Rupnik.

ebm-papst-19-3-2021-7.jpg
ebm-papst-19-3-2021-3.jpg

VIDEO POSNETEK

jost-rupnik-19-3-2021-3.jpg

AUDIO POSNETEK

Jošt Rupnikglavni direktor ebm-papst Slovenija
00:00 / 30:57

Med najtežje trenutke svoje kariere pa uvršča obdobje, ko so se morali zaposleni odločiti med dvema delodajalcema. »Izredno sem ponosen na to, da se je večina od prej zaposlenih tudi po selitvi odločila za nadaljevanje dela v podjetju Ydria Motors. To so bile velike preizkušnje in vesel sem, da smo se z njimi uspešno soočili,« pove Jošt Rupnik.

V podjetju načrtujejo kar nekaj sprememb, tudi v vodstveni ekipi, vsekakor pa je Jošt Rupnik prepričan, da bo podjetje tudi v prihodnje poslovalo uspešno. To svojo misel utemeljuje s spoznanjem, da so gibalo uspeha vedno podjetju in izzivom predani zaposleni. In to zagotovo velja tudi za Jošta Rupnika, ki se je po resnem soočenju z boleznijo uspešno vrnil v podjetje, ki ga suvereno vodi še danes.

Več in podrobneje pa v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem iz TV studia Idrijskih novic.