Dvanajst okuženih v idrijskem varstveno-delovnem centru

Objavljeno: 11. 10. 2020 ob 13:53 - posodobljeno: 11. 10. 2020 ob 14:51 | Damijan Bogataj

Po podatkih nacionalnega portala za sledenje števila okužb v Sloveniji se je v Občini Idrija povečalo število s koronavirusom okuženih občanov. Potrjena je informacija, da je novo žarišče v Varstveno-delovnem centru Idrija, kjer so okužbo potrdili pri devetih uporabnikih in treh zaposlenih. Do nadaljnjega je zavod zaprt.

vdc.JPG

Zaradi povečanega števila potrjenih okužb se je aktiviral občinski štab za Civilno zaščito. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, je prišlo do »večjega števila potrjenih okužb s koronavirusom med zaposlenimi in varovanci idrijskega varstveno-delovnega centra«. V varstveno-delovnem centru sicer vsak delovni dan skrbijo za slaba dva ducata oskrbovancev.

Kot je za Idrijske novice povedala direktorica zavoda Maja Velikajne, so po prvih informacijah o okužbi nemudoma na testiranje usmerili vseh 22 varovancev in zaposlenih. Rezultati testiranja so pokazali, da so okuženi trije zaposleni in devet uporabnikov, ki pa v dnevni program prihajajo iz celotnega območja občin Idrija in Cerkno. Ukrep popolnega zaprtja enote zavoda v Idriji je sorazmeren nevarnosti, ki bi jo širjenje okužbe predstavljalo za lokalno skupnost. S še bolj drastičnim ukrepom so se v petek, 9. oktobra, na novico o samo enem okuženem med zaposlenimi odzvali v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija. Zaprli so vse oddelke knjižnice v občinah Idrija in Cerkno ter zaposlene poslali v samoizolacijo.

Direktorica zavoda Maja Velikajne je povedala, da so po prvih informacijah o okužbi nemudoma na testiranje usmerili vse varovance in zaposlene. Ukrep popolnega zaprtja enote zavoda v Idriji je sorazmeren nevarnosti, ki bi jo širjenje okužbe predstavljalo za lokalno skupnost.

Idrijski varstvno-delovni center bo zaprt do 16. oktobra.

Veliko skrbi epidemiologov je pred dnevi že povzročila novica, da sta bila dva zaposlena v bifeju v Spodnji Idriji okužena z virusom. Tudi zato so člani občinskega štaba Civilne zaščite v nedeljskem sporočilu za javnost zapisali, da »zaradi posameznih razpršenih novih primerov okužb po občini Idrija znova pozivamo vse občanke in občane, naj upoštevajo priporočila NIJZ (razkuževanje in umivanje rok, dosledna uporaba maske in obvezna varnostna razdalja več kot 1,5 m) za zajezitev širjenja okužb. Pozivamo tudi k omejitvi socialnih stikov ter skrbnemu in natančnemu spremljanju zdravstvenega stanja«.

Ob pojavu kateregakoli bolezenskega znaka je treba po telefonu takoj poklicati izbranega osebnega zdravnika, pediatra ali zdravnika v enoti nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Idrija. Odrejeno karanteno ali samoizolacijo pa je potrebno dosledno spoštovati.

Pazite na svoje zdravje in na zdravje drugih!