Dramatiki prevzeli literate

Objavljeno: 20. 2. 2020 ob 12:43 / posodobljeno: 20. 2. 2020 ob 12:46

Literarno društvo Ris se je združilo z Dramatičnim društvom Idrija. To je za današnjo izdajo Idrijskih novic potrdil Borut Hvalec, predsednik idrijskega dramatičnega društva.

Avtor: spletno uredništvo

gledalisce-20-2-2020.jpg
navednice-modre.jpg

Poleg osnovne, gledališke dejavnosti, bomo v bodoče poskrbeli tudi za ukvarjanje z drugimi kulturnimi dejavnostmi. V naslednjem letu tako načrtujemo vsaj še literarno, morda filmsko ali fotografsko aktivnost.

 

Borut Hvalec

O pripojitvi oziroma združitvi obeh društev so razpravljali in sklepali na nedavnem občnem zboru dramatičnega društva. Literarno društvo Ris, ki je pomembno zaznamovalo literarno ustvarjanje nepoklicnih ustvarjalcev v zadnjem desetletju, je zaradi različnih vzrokov zašlo v krizo. Da pa bi dejavnost vendarle imela tudi formalni okvir, so na pobudo dela članstva izpeljali pripojitev k dramatičnemu društvu.

»To pomeni, da bomo poleg osnovne, gledališke dejavnosti, v bodoče poskrbeli tudi za ukvarjanje z drugimi kulturnimi dejavnostmi. V naslednjem letu tako načrtujemo vsaj še literarno, morda filmsko ali fotografsko aktivnost,« je za Idrijske novice povedal predsednik društva, upokojeni ravnatelj gimnazije, Borut Hvalec.

Na občnem zboru pa so poleg formalnosti opravili tudi vsebinsko oceno minule sezone. Zborovalci so bili enotni, da so prve mesece minulega leta zaznamovale ponovitve izjemnega Dogodka v mestecu Gogi, ki so ga uprizarjali v prostorih nekdanje topilnice živega srebra. Predstava je navdušila tudi selektorko Linhartovega festivala amaterskih gledališč. Na festivalu idrijske čipke so uprizorili predstavo Rdeča preproga, ki je bila samo vmesna epizoda pred jesenskim vrhuncem in osrednjo predstavo Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji. Z njo so obeležili 250. obletnico idrijske gledališke stavbe, najstarejšega zidanega gledališča v državi in 130. obletnico Dramatičnega društva Idrija.

Kot prehod v novo sezono pa vse, ki ste zamudili te predstave ali ostali brez vstopnic, vabijo na ponovitev lanske osrednje predstave Ta veseli dan ali Kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji. Predstava bo v nedeljo, 8. marca, ob 19. uri in 30 minut.