Dr. Uroš Cvelbar objavil pomembno odkritje

Objavljeno: ponedeljek, 12. 4. 2021 ob 7:34 | Spletno uredništvo

Na Inštitutu Jožef Stefan so predstavili objavo odmevnega članka njihovega raziskovalca v reviji Nature, ki sodi med najbolj prestižne mednarodne znanstvene revije.

uros-cvelbar-12-4-2021.jpg

Dr. Uroš Cvelbar / foto: Tamino Petelinšek - STA

Dr. Uroš Cvelbar s sodelavci v članku poroča o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina. Ugotovitve raziskave bi po navedbah IJS lahko pomagale izboljšati številne industrijske procese, ki vključujejo curke plinov, kot so na primer postopki pri izdelavi jekla, reaktivni pogonski sistemi, reaktivne črpalke in podobno. Z uporabo tega koncepta bo možno tako kontrolirati nekatere procese v tekočinah, ki izhajajo iz nestabilnosti in so nezaželeni.

Dr. Uroš Cvelbar je ob tem za časnik Delo povedal: »Možno bo kontrolirati nekatere procese v tekočinah, ki izhajajo iz nestabilnosti in so nezaželeni. V šali lahko rečem, da naše odkritje pomeni, da je konec 'špricanja' tekočin, kakor smo ga poznali.«

Dr. Uroš Cvelbar je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz fizike leta 2000 in doktoriral iz znanosti o materialih in plazemskih tehnologijah leta 2005. Poučuje na več evropskih univerzah in je višji raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani ter vodja Odseka za plinsko elektroniko. Njegova bibliografija vključuje 12 patentov in več kot 70 znanstvenih člankov, objavljenih v mednarodnih revijah. Njegova znanstvena raziskovanja pokrivajo področja od znanosti o materialih do plazemskih tehnologij, vključno z nanotehnologijo, nanofabrikacijo, nanostrukturami in njihovo uporabo.

Dr. Uroš Cvelbar s sodelavci v reviji Nature po navedbah inštituta poroča o presenetljivem odkritju, da je mogoče nestabilnosti v tekočinah odpraviti z razelektritvijo toka plina oziroma uporabo plazme.

Objava je po pojasnilih inštituta deležna velike pozornosti svetovne javnosti. Članek o plazmi v reviji Nature je prebralo že več kot 1.300 raziskovalcev, omenjajo ga v blogih in na spletnih družbenih omrežjih.

Po pisanju STA je dr. Uroš Cvelbar, vodja Odseka za plinsko elektroniko, skupaj s sodelavci iz Koreje v reviji Nature objavil članek z naslovom Stabilisation of liquid instabilities by ionised gas jet - Stabilizacija tekočinskih nestabilnosti z ioniziranim curkom plina.

tekocine-12-4-2021.jpg