Dr. Špela Hvalec o stiskah v času epidemije

Objavljeno: 10. 4. 2020 ob 10:22 / zadnji poseg: 10. 4. 2020 ob 15:35 - Avtor: spletno uredništvo

Dr. Špela Hvalec, vodja psihološke službe idrijske psihiatrične bolnišnice, je v studiu Idrijskih novic v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem spregovorila o stiskah in nelagodju, s katerim se marsikdo sooča v tem času izolacije.

spela-hvalec-10-4-2020-3.jpg

Odzivi ljudi v času epidemije so različni. Zelo veliko jih je zaskrbljenih, občutijo tesnobo, so potrti, nekateri pa se na nove razmere odzivajo tudi z jezo. Vse to pa so posledice občutka nemoči, saj razen osamitve ta trenutek ni drugega »zdravila« zoper okužbo z nevarnim virusom.

Dr. Špela Hvalec je v pogovoru poudarila, da moramo redno skrbeti za svoj notranji mir. Dosledno odganjanje negativnih misli in pretiranih skrbi slehernika obvaruje pred črnogledostjo. Kljub temu, da so mediji v teh časih zelo koristni, pa neprestano spremljanje vseh medijev lahko tudi škoduje. Zato strokovnjakinja sicer svetuje spremljanje novic, a tudi to naj občani počnejo s pravo mero. Pri izbiranju medijev pa opozarja na to, da je modro spremljati verodostojne medije, ki prinašajo preverjene novice na način, ki ni senzacionalističen.

Zaradi izolacije so se številne družine znašle v položaju, ko člani gospodinjstva nenadoma zelo veliko časa preživijo skupaj. Prihaja do napetosti in konfliktov, ki pa jih je po mnenju dr. Špele Hvalec moč reševati le s strpnostjo in modrostjo.

Ko pa stiska postane premočna, psihologinja svetuje iskanje pomoči. Pogovor s strokovnjakom bo vsakomur pomagal k hitrejšemu premagovanju stisk in k lepšemu pogledu na življenje.

Več in podrobneje v videoposnetku oddaje spodaj.

spela-hvalec-cover-YT+video.jpg