Dr. Alfred Kobal bo častni občan

Objavljeno: 29. 5. 2020 ob 7:41 | zadnji poseg: 29. 5. 2020 ob 11:33 - Avtor: spletno uredništvo

Občinski svetniki so na majskem zasedanju brez razprave in soglasno potrdili sklep komisije za nagrade in priznanja, naj se prim. dr. Alfredu Kobalu podeli naziv »častni občan«.

alfred-kobal-29-5-2020.JPG

Častnega občana bodo razglasili ob letošnjem občinskem prazniku

Ugledni zdravnik in raziskovalec je vse svoje bogato življenje posvetil zdravju Idrijčanov. Kot zdravnik in raziskovalec je desetletja sistematično spremljal vplive živega srebra na zdravje  Idrijčanov ter opozarjal vsakokratno oblast, da je potrebno obravnavati življenjske razmere v mestu in okolici tudi v luči škodljivih vplivov živega srebra.

Alfred Kobal je avtor ali soavtor mnogih strokovnih del, razprav in člankov, ki so objavljeni v številnih uglednih domačih in svetovnih publikacijah. Sodeloval je z mednarodnimi inštitucijami, zlasti z Inštitutom za toksikologijo univerze v Rochestru (1990-1991), Inštitutom za medicino dela v Berlinu-Freien Universität in Berlin (1992), Centrom za raziskavo raka v Lyonu-IARC (1995-1997) s katerim je proučeval umrljivost rudarjev v evropskih rudnikih živega srebra. Sodeloval je v raziskavi »Vpliv dolgotrajne izpostavljenosti nizkim koncentracijam različnih škodljivih kovin pri občutljivih skupinah prebivalcev«, ki jo je financirala Evropska skupnost, izpeljale pa so jo znanstvene in strokovne institucije v vsaki državi posebej. Tudi po upokojitvi ostaja aktiven in trenutno sodeluje z univerzo v Bielefeldu v Nemčiji pri pripravi kriterijev za oceno vpliva živega srebra na zdravje in kvaliteto življenja pri zlatokopih.

Sodeloval je z mednarodnimi inštitucijami, zlasti z Inštitutom za toksikologijo univerze v Rochestru (1990-1991), Inštitutom za medicino dela v Berlinu-Freien Universität in Berlin (1992), Centrom za raziskavo raka v Lyonu-IARC (1995-1997) s katerim je proučeval umrljivost rudarjev v evropskih rudnikih živega srebra.

navednice-modre_edited.png

Brez požrtvovalnega dela Alfreda Bogomirja Kobala bi bila znanost v globalnem pomenu siromašnejša za mnoga spoznanja, Idrijčani in okoličani pa brez izjemno obsežnega opusa raziskav in spoznanj o živem srebru. To je generacijam rudarjev omogočalo preživetje, mestu pa razvoj in napredek.

DAMIJAN BOGATAJ

avtor pobude za podelitev naziva

Živo se zanima za kakovost življenja. Dragoceno je njegovo sodelovanje v številnih društvih in predvsem na področju popularizacije znanstvenih spoznanj z vidika škodljivih vplivov živega srebra na zdravje ljudi in prizadetost narave.
Alfred Kobal je leta 1996 prejel priznanje Občine Idrija, s podelitvijo naziva »častni občan«, pa mu bo občina letos dala priznanje za vrhunsko znanstveno raziskovanje okolja. »Brez požrtvovalnega dela Alfreda Bogomirja Kobala bi bila znanost v globalnem pomenu siromašnejša za mnoga spoznanja, Idrijčani in okoličani pa brez izjemno obsežnega opusa raziskav in spoznanj o živem srebru. To je generacijam rudarjev omogočalo preživetje, mestu pa razvoj in napredek,« je v obsežni utemeljitvi še zapisal Damijan Bogataj, avtor pobude za podelitev naziva. 
Častnega občana bodo razglasili ob letošnjem občinskem prazniku.