Dostojna obeležitev spomina na Franceta Bevka

Objavljeno: 21. 9. 2020 ob 8:02 | Damijan Bogataj

Po načrtih organizatorjev naj bi obeleževanje 130-letnice rojstva in 50-letnice smrti Franceta Bevka minulo nedeljo v Zakojco pritegnilo številne obiskovalce. Pa se to ni zgodilo, saj je epidemija organizatorje primorala k odpovedi množičnih dogodkov. Preko spleta je muzej omogočil neposreden stik z Zakojco.

visitcerkno_bevkova_domacija_01_hd.jpg

Po odpovedi tradicionalne proslave so sledile še odpovedi organiziranih pohodov, saj organizatorji niso mogli zadostiti strogim določilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Mestni muzej Idrija se je v tem nehvaležnem položaju odločil za uporabo sodobnih tehnologij in pripravil neposreden prenos dogajanja iz Zakojce preko svojega YouTube kanala. Prva je tako gledalce pozdravila kustosinja in vodja muzeja v Cerknem Milojka Magajne. Spregovorila je o Francetu Bevku in gledalce popeljala na video sprehod po hiši. Posebej zanimivo je bilo v kuhinji, kjer so člani domačega turističnega društva pekli kruh v letos na novo sezidani stari kmečki peči.

Osrednja govornica v dopoldanskem programu je bila dr. Urška Perenič, ki je na podstrešju v muzej spremenjene Voilarjeve domačije, v kateri je France Bevk preživljal mladost, spregovorila o njegovem delu. Posebno pozornost je namenila Bevkovim zgodovinskim romanom, ki jih je pisatelj umestil prav v svet med Bačo, Idrijco in visoke gore.

zakojca-4---21-9-020.jpg
zakojca-2---21-9-020.jpg
zakojca-3---21-9-020.jpg
zakojca-5---21-9-020.jpg

Muzej se s številnimi društvi in posamezniki trudi, da Volarjeva domačija ne bi predstavljala le mrtvih predmetov iz zgodovine ampak bi bila mesto žive kulture

zakojca-6---21-9-020-7.jpg

Zaključno besedo pa je ob 13. uri oblikovala direktorica muzeja Ivana Leskovec. Spomnila je na povezanost Bevka z Zakojco in obudila kronologijo dogodkov od prve zamisli za preureditev njegove hiše v muzej do danes. Muzej se s številnimi društvi in posamezniki trudi, da Volarjeva domačija ne bi predstavljala le mrtvih predmetov iz zgodovine ampak bi bila mesto žive kulture in srečevanj vseh, ki spoštujejo in cenijo ustvarjalnost Franceta Bevka ter se z živo kulturo ukvarjajo tudi danes.

Zanimanja za obisk Zakojce in Bevkove hiše pa je v zadnjih letih zelo malo. Današnjemu človeku zgodbe o Pestrnah in Pastircih postajajo vse bolj oddaljene, kar je pokazala tudi dokaj skromna udeležba gledalcev v neposrednem spletnem prenosu.