AKTUALNO

Dobrodošli v deželi medvedov

Objavljeno: četrtek, 17. 6. 2021 ob 8:09 | Spletno uredništvo

Medvedi se v zadnjih mesecih vse pogosteje pojavljajo v bližini naselij na Idrijskem in Cerkljanskem. V Dolah so kosmatinci razbili več čebelnjakov.

Že v začetku meseca maja so medveda večkrat opazili v Idrijskih Krnicah in v dolini Kanomlje. V nedeljo, 23. maja, pa je eden od domačinov iz avtomobila posnel fotografijo na cesti v Kanomlji. Medvedka s tremi mladiči se je prikobacala iz Kanomljice na cesto in se povzpela čez obrežni zid nad cestišče. Ker pa eden od mladičev nikakor ni mogel preplezati betonskega zidu, se je cela medvedja družina solidarno vrnila na cesto in se odpravila nazaj v goščavo proti Kanomljici. Zaradi tega nenavadnega prizora je za nekaj minut zastal promet na cesti, saj so potniki v avtomobilih na varni razdalji opazovali dogajanje in čakali na razplet.

V Dolah so kosmatinci razbili več čebelnjakov. | foto: Tomaž Kavčič

Medvedje so redni obiskovalci območja okoli Divjega jezera in pobočij nad njim, neredko ga opazijo tudi na Rakah. Idriji najbližje srečanje z medvedom pa je imel Alen Tinta, ko je medveda srečal na cesti pri bencinskem servisu OMV v Idriji. Pred dnevi je ob večerni prometni konici z avtomobilom peljal proti Spodnji Idriji in ob odbojni ograji za bencinskim servisom uzrl medveda. Ta se je skobacal čez ograjo in nadaljeval svojo pot kar po Keltiki proti domu starejših. V križišču jo je mahnil levo proti trgovini Hofer in pred avtomobilom, ki mu je sledil, zbežal po cesti nad trgovino proti Stanu.

Meja osrednjega območja življenja medveda na tem območju trenutno poteka po Kanomljici. Desni breg torej sodi pod osrednje območje, levi breg proti Idrijskim Krnicam pa pod robno območje. V teh območjih obiski medvedov niso nobena redkost. Ker pa se v zadnjih letih na teh območjih pogosto pojavlja medved, nekateri predlagajo, da bi mejo med osrednjim in robnim območjem v občini Idrija zarisali na novo in jo s Kanomljice prestavili na Idrijco.

Lovci so v zadnji sezoni izvedli le del načrtovanih uplenitev medvedov. Idriji najbližji uplen se je zgodil 27. februarja letos, ko je bil na Hudem polju uplenjen dobrih 100 kilogramov težak dvoletni kosmatinec. Na pobudo okoljevarstvenikov so morali kasneje zadržati izvajanje letnega načrta odstrela velikih zveri. To pa je neposredno povezano s številom zveri v določenem okolju. Medvedji izleti v robna območja so neposredno povezani s prerazmnožitvijo, saj si medvedje družine iščejo dovolj veliko življenjsko območje.

V naravnem okolju velike zveri srečamo oziroma vidimo le v redkih primerih, saj nas te živali običajno opazijo prej in se praviloma umaknejo človeku, saj le-ta zanje predstavlja naravnega sovražnika. Do težav pri tovrstnih srečanjih lahko pride ob nekaterih posebnih okoliščinah, in sicer če na primer medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje oziroma nima časa, da bi se človeku umaknil. Prav tako so ta srečanja nevarna v primerih, ko sprehajalec sreča medvedko z mladiči. Lastnikom psov policisti priporočajo, naj imajo psa na sprehajalnih poteh v naravnem okolju vedno na povodcu. Psi, ki niso na povodcu, namreč lahko napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Divja zver se bo branila, pes pa se bo najverjetneje prestrašil in pritekel nazaj k lastniku, s tem pa bo ogrožena tudi lastnikova varnost. Med hojo v naravnem okolju naj bodo pohodniki glasni oziroma naj se med seboj pogovarjajo, saj bodo na ta način divjo zver opozorili na svojo prisotnost, medved pa se bo praviloma umaknil.

foto: Alen Tinta