Dobili novo pošiljko testov

Objavljeno: ponedeljek, 1. 2. 2021 ob 13:12 | Spletno uredništvo

Potem ko je že prejšnji teden zmanjkalo hitrih testov na prisotnost virusa Covid-19, so v idrijskem zdravstvenem domu sedaj dobili novo pošiljko in zato podaljšujejo izvajanje programa prostovoljnega testiranja za občane.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala Maja Filipič iz Zdravstvenega doma Idrija, je javni zavod prejel 500 testov, kar naj bi zadostovalo za večtedensko izvajanje programa.

V treh tednih meseca januarja je bilo na Idrijskem in Cerkljanskem do vključno četrtka, 28. januarja, opravljenih 888 hitrih testov. Od tega skupnega števila so jih 150 uporabili v Cerknem, ostale pa v Idriji. Pri 888 testih so pri 41 občanih v Idriji in sedmih v Cerknem zaznali koronavirus. To pomeni, da je bilo na testiranju pozitivnih 5,4 odstotka vseh udeležencev.

Iz zdravstvenega doma so še sporočili, da bodo tako v mesecu februarju izvajali testiranje po sledečem razporedu: v Idriji v pritličju Magazina vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 16. uro, v Cerknem pa v poslopju starega dijaškega doma vsak četrtek med 12. in 16. uro.

V mesecu februarju bodo izvajali testiranje po sledečem razporedu:

  • v Idriji v pritličju Magazina vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 16. uro

  • v Cerknem v poslopju starega dijaškega doma vsak četrtek med 12. in 16. uro

Pri 888 testih so pri 41 občanih v Idriji in sedmih v Cerknem zaznali koronavirus. To pomeni, da je bilo na testiranju pozitivnih 5,4 odstotka vseh udeležencev.

Ob tem pa zdravstveni delavci še opozarjajo, da je presejalno testiranje namenjeno občanom, ki ne kažejo bolezenskih znakov. V primeru bolezenskih znakov ali morebitnega suma na okužbo s koronavirusom naj se občani telefonsko obrnejo na ambulanto izbranega osebnega zdravnika v ZD Idrija ali ZP Cerkno, v primeru nujnih stanj pa naj pokličejo ambulanto nujne medicinske pomoči. Na prostovoljno testiranje se ni potrebno naročiti, občani morajo pred testiranjem predložiti le zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Testiranci so o izidu obveščeni s SMS sporočilom na telefonsko številko, ki jo zdravstvenemu osebju posredujejo pred testiranjem.